Κορονοϊός: Η μάσκα που «σκοτώνει» τον κορονοϊό φτιάχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τη μάσκα «δημιούργησαν» καθηγητές των τμημάτων Ιατρικής και  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ 

Σημαντική μέρα για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη δωρεά μάσκας παγκοσμίως που «σκοτώνει» τον κορονοϊό. Όπως δήλωσε στο kedenews.gr ο Διοικητής του νοσοκομείου, Παπασωτηρίου Σταύρος, η μάσκα διαθέτει συσκευή με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, εξουδετερώνοντας εντελώς τον ιό.

Ο κ. Παπασωτηρίου ανέφερε πως οι μάσκες/συσκευές που θα διατεθούν σε δημόσιους οργανισμούς είναι δέκα συνολικά, η μια εκ των οποίων δωρίστηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο.

Η μάσκα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από το νοσηλευτικό προσωπικό για τα επείγοντα περιστατικά ενώ ο κάθε χρήστης θα έχει το δικό του προσωπείο το οποίο θα χρησιμοποιεί εφαρμόζοντας τον μηχανισμό/μάσκα.

Η εφεύρεση αυτή αποτελεί το αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Γκιβίση, και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις