Κορωνοϊός και γούνα: Φόβοι για το τελειωτικό χτύπημα στην Καστοριά

Με ιδιαίτερη ανησυχία πλέον παρακολουθούν οι γουνοποιοί της Καστοριάς και της Σιάτιστας τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του

στον κλάδο της γούνας. Όπως πολλοί ανέμεναν, μετά την ακύρωση της έκθεσης του Χονγκ-Κονγκ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου, σειρά πήρε η δημοπρασία της SAGA του Μαρτίου η οποία μεταφέρθηκε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, μέχρι βέβαια να υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Από την άλλη πλευρά, στην έκθεση του Μιλάνου Οι 31 Έλληνες εκθέτες και τα μέλη των συνοδειών τους που συμμετείχαν στην έκθεση έχουν ήδη φύγει από το Μιλάνο προτού ακόμη τελειώσει η έκθεση.

Πληροφορήθηκαν το Σάββατο για τον συναγερμό που έχει σημάνει στο Μιλάνο και άλλες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, με αφορμή τα θανατηφόρα κρούσματα κορωνοϊού. Δεν αντιλήφθηκαν, ωστόσο, καμία κινητοποίηση και κανένα προληπτικό μέτρο να λαμβάνεται στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο που φιλοξένησε την έκθεση, σε αντίθεση με άλλα σημεία συνάθροισης κοινού, όπως τα γήπεδα.

Ακολουθεί η Διεθνής Έκθεση Γούνας στην Καστοριά, που μέχρι στιγμής, αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά.

Παρόλα αυτά, με έκδηλη την αδυναμία των Κινέζων να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες και εκθέσεις είναι ξεκάθαρο ότι ο κλάδος κλονίζεται αφού η Κίνα εκπροσωπεί έως κα το 90% της παγκόσμιας αγοράς. Αυτό φυσικά επηρεάζει άμεσα τους γουνοποιούς στην Καστοριά, αφού αφενός δεν μπορούν να δειγματίσουν τα προϊόντα τους και αφετέρου δεν έχουν όχι απλά ενδείξεις για την πορεία των τιμών, αλλά ούτε πρόσβαση σε πρώτες ύλες.

Η απαισιοδοξία είναι έκδηλη πλέον σε δηλώσεις επιχειρηματιών και φορέων και πολλοί εκφράζουν τους φόβους για το τέταρτο και τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο εάν η κατάσταση συνεχιστεί μέχρι και μετά το καλοκαίρι. Και αφού κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τρόπους αντιμετώπισης της δύσκολης συγκυρίας και στήριξης των γουναράδων στην μετα-κορωνοϊκή εποχή, ένας ολόκληρος κλάδος απλά κρατάει στάση αναμονής και προσευχής.

Πηγή: kastoria365.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις