Χειμερινή απόδραση στο αρχοντικό Νυμφαίο Φλώρινας (βίντεο)

Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, το Νυμφαίο της Φλώρινας αποτελεί έναν φυσικό παράδεισο για όλους τους λάτρεις του πράσινου αλλά και ιδανικό προορισμό για την χειμερινή σας απόδραση.

Η ονομασία του χωριού

Ο οικισμός των μόλις 132 μόνιμων κατοίκων βρίσκεται σε απόσταση 528 χλμ από την Αθήνα με το αυτοκίνητο. Ίσως η απόσταση να φαντάζει ατέλειωτη για κάποιους ταξιδιώτες, ωστόσο το Νυμφαίο θα σας ανταμείψει με την μαγευτική ομορφιά του.

Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν «Νιβέστα», η οποία της δόθηκε από τους πρώτους της κατοίκους. Ένα όνομα βλάχικης και προηγουμένως δωρικής προέλευσης το οποίο έχει τρείς ερμηνείες: α) νύφη, λόγω της ομορφιάς του χωριού, αθέατη (nivista), πιθανότατα λόγω της τοποθεσίας του ή χιονάτη (nivesta). Αναμφίβολα όποιος επιλέξει να πραγματοποιήσει μια χειμερινή απόδραση στο Νυμφαίο ίσως επιβεβαιώσει και τις τρεις πιθανές ερμηνείες του ονόματος του, οι οποίες δεν δόθηκαν και άδικα.

Το Νυμφαίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1385, και με το πέρασμα του χρόνου έχει καταφέρει να διατηρήσει μέχρι και σήμερα μια περίοπτη αρχοντιά στην θέα των πετρόκτιστων παραδοσιακών κατοικιών της.

Τι πρέπει να κάνετε στο Νυμφαίο Φλώρινας

Ένα χωριό σε απόσταση 28 χλμ από το κέντρο της Φλώρινας ντυμένο στα λευκά και τις ειδικά σχεδιασμένες σκεπές ώστε να μην συγκρατούν το χιόνι, ικανό να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Κάντε τις βόλτες σας μέσα από κατάφυτα τοπία στολισμένα με χιόνι που καλύπτει κάθε τυχόν ατέλεια της ανθρώπινης παρέμβασης.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το γραφικό χωριουδάκι για τις χειμερινές διακοπές σας μέχρι και τον Ιανουάριο, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα από τα μοναδικά καταφύγια της αρκούδας του Αρκτούρου. Προσέξτε όμως γατί ενδεχομένως να έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη. Εάν, δεν σταθείτε τυχεροί μπορείτε να επισκεφθείτε την Αγριπιδιά, όπου λειτουργεί το καταφύγιο λύκου και το ελληνικό κέντρο αναπαραγωγής του ελληνικού ποιμενικού.

Ολοκληρώστε το οδοιπορικό σας με ένα γαστρονομικό ταξίδι και δοκιμάστε τις φρεσκοψημένες χειροποίητες βλάχικες πίτες, τα παραδοσιακά μαγειρευτά ή τα φρέσκα κρέατα από το κυνήγι στην σχάρα με την συνοδεία των εκλεκτών κρασιών του τόπου από φημισμένους αμπελώνες.

Όμως αρκετά σας είπαμε, καλύτερα οι εικόνες να σας μιλήσουν από μόνες τους!

Περισσότερα σε Ειδήσεις