Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Υπό την προεδρεία του κ. Μιχάλη Χάτζιου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Χάτζιος ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι γόνιμη και παραγωγική, ενώ αμέσως μετά έγινε η κοπή της βασιλόπιτας με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Μουρατίδη να είναι ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας, μετά τις ευχές του, ενημερώνοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στις θετικές εξελίξεις για το Κολυμβητήριο Φλώρινας το οποίο περιέρχεται στην κυριότητα πλέον του Δήμου και στο ζήτημα που προέκυψε με την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του ΑΗΣ Μελίτης.

Αναλυτικά ο κ. Γιαννάκης είπε:

«Χρόνια πολλά, με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Το 2020 να είναι έτος προόδου, δημιουργίας, ανάπτυξης και συναίνεσης για τον δήμο μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συνδημοτών μας.

Θα ξεκινήσω την ενημέρωση από την επίσκεψη που κάναμε, με πρωτοβουλία μου, ως προέδρου του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αφορμή της συνάντησης αυτής ήταν η σύσταση της Διυπουργικής και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ζητήσαμε, διαβάζοντας τη σύσταση της Επιτροπής, να συμμετέχουμε ως μέλη – τουλάχιστον ένας Δήμαρχος ή να εναλλασσόμαστε – έτσι ώστε να ακούγονται και οι δικές μας προτάσεις. Έγινε δεκτό το αίτημά μας από τον Υπουργό. Δεν θα έχουμε δικαίωμα ψήφου, στην επιτροπή, αλλά μπορούμε να παρευρισκόμαστε και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας.

Επιτροπή κατανομής 

Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση ήταν το ανταποδοτικό τέλος, δηλαδή ο τοπικός πόρος. Είναι 130 εκ. ευρώ, για την Δυτική Μακεδονία, και η καθυστέρηση του οφείλονταν στο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει προτείνει ακόμα τα μέλη που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή κατανομής. Υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η κατανομή και θα δίνονται τα χρήματα, όχι εφάπαξ, αλλά σε δόσεις.

Συζητήσαμε ακόμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό και για ότι έχει να κάνει με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παραδώσαμε τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας και ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς υποσχέθηκε ότι θα ενταχθούν στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσουμε με τους τίτλους κτήσης στην μεταγραφή του στο υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του. Εξίσου ευχάριστο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Αυγενάκης υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» όλες τις απαραίτητες επισκευές που απαιτούνται για την λειτουργία του.

Τους λόγους, λίγο πολύ, τους ξέρουν όλοι. Το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. Γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόβλημα με τα ορυχεία μας».

Στη συνέχεια της συζήτησης στην πρώτη συνεδρίαση ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα θέματα.

Για τον οδικό άξονα τόνισε πως «ήδη έχει πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ο βουλευτής κ. Αντωνιάδης. Θα υπάρξει και μία συνάντηση με την Εγνατία Οδό για να μας ενημερώσει για την εξέλιξη του έργου».

Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο και τις εξελίξεις στο τμήμα Νηπιαγωγών με τη φυγή καθηγητών ανέφερε: «Είναι στην πρόθεσή μου ειδική συνεδρίαση για το θέμα. Έχω μάλιστα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, θα δω τις προθέσεις της και μετά να έρθω εδώ και θα συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα θέματα».

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις