Μάκης Βορίδης: Το υπουργείο Εσωτερικών σε νέα εποχή

Ο Μάκης Βορίδης, μετά από την επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον Ιούλιο του 2019, όταν και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία, έρχεται σήμερα να αναλάβει το δύσκολο και απαιτητικό πόστο του υπουργού Εσωτερικών. Ποιος είναι όμως ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης;

Ο Μάκης Βορίδης είναι δικηγόρος, με έντονη πολιτική δράση από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια. Ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή στις αρχές της δεκαετίας του '80 ως γραμματέας της νεολαίας της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως.

Το 1994 ίδρυσε το κόμμα Ελληνικό Μέτωπο και έγινε πρόεδρός του, ενώ την άνοιξη του 2005 συνεργάστηκε με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ.) του Γιώργου Καρατζαφέρη. Με τον ΛΑΟΣ εξελέγη τον Οκτώβριο του 2006 νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και το 2007 βουλευτής Αττικής.

Κυβερνητικές θέσεις

Το Νοέμβριο του 2011 διορίστηκε υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το Φεβρουάριο του 2012 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη βουλευτής το 2012 με τη ΝΔ της οποίας έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τον Ιούνιο του 2014 διορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Ιανουάριο του 2015.

Ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τομεάρχης Εσωτερικών.

Εκλογές 2019

Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής. Από τις 9 Ιουλίου 2019 μέχρι και σήμερα υπηρέτησε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Μάκης Βορίδης θεωρούνταν φαβορί για τη θέση του υπουργού εσωτερικών και πριν από 18 μήνες αλλά τότε είχε επιλεχθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της ατζέντας που είχε σχεδιάσει. Συγκεκριμένα:

  • Μείωσε το κόστος παραγωγής που αποτελούσε το βασικό άξονα του σχεδιασμού του. Στο θέμα των φορολογικών συντελεστών η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κράτησε σε χαμηλά επίπεδα τον ΕΝΦΙΑ των αγροτών, διατήρησε το αφορολόγητο και τη φορολογία των ομάδων παραγωγών στο 10%.
  • Πέρασε τροπολογία με την οποία ο αγρότης μπορεί πλέον να διοχετεύει το πλεόνασμα της ιδιοπαραγόμενης ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ποσοστού 75% στον ΔΕΔΔΗΕ.
  • Σε ό,τι αφορά τα αρδευτικά έργα «ξεκλείδωσε» 8 στο σύνολο στην Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση, σε κεντρικό επίπεδο, των αρδευτικών υδάτων μέσα από μεγάλα έργα υποδομών εξετάσθηκαν συνολικά 30 αρδευτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Παράλληλα, άνοιξε διάλογο για την αξιοποίηση των υπέργειων υδάτων μέσα από μία φιλοπεριβαλλοντική σκοπιά, ο οποίος, εφόσον ευοδωθεί θα δώσει ένα τέλος στην ερημοποίηση από την οποία κινδυνεύουν τεράστιες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλία.

Πλέον ζητούμενο είναι, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός να πάρει τη σκυτάλη από το Μάκη Βορίδη προκειμένου να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του προκατόχου του, κάτι που δεν αμφισβητείται και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τελευταίο 18μηνο η χώρα βίωσε τις λιγότερες αγροτικές αντιδράσεις των τελευταίων 30 ετών.

Περισσότερα σε Ειδήσεις