Προσωρινές συντάξεις υποχρεωτικά για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις

Υποχρεωτικές οι προσωρινές συντάξεις σε όλους μέχρι την οριστική διεκπεραίωση των αιτημάτων τους – Το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ και για όσες έντυπες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά – Τι προβλέπει η “τροπολογία Χατζητδάκη” – Σε ποιο ύψος ανέρχεται το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Του Νάσου Χατζητσάκου

Προσωρινές συντάξεις θα λαμβάνουν υποχρεωτικά, πλέον, όλοι όσοι θα καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, μέχρι την οριστική διεκπεραίωση των αιτημάτων τους. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον “Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων” του υπουργείου Δικαιοσύνης (εντός του οποίου έχει καταθέσει τροπολογία ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης) και μάλιστα, θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά για όλα τα εκκρεμή αιτήματα που από τότε έχουν υποβληθεί εντύπως.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, “με την προτεινόμενη ρύθμιση χορηγείται υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί αίτημα από τον ασφαλισμένο ή όχι, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή έξοδος από την εργασία και το εισόδημά τους ως συνταξιούχων. Είναι μια πρόσθετη εξασφάλιση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει μια βασική καταβολή προς τους ίδιους από τον e-ΕΦΚΑ”. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται η σχετική τροπολογία, όσοι και όσες θα υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, περίπου μέσα σε χρονικό διάστημα 8 έως 12 μηνών, υποχρεωτικά θα λαμβάνουν την υποχρεωτική σύνταξη και την οριστική (μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά) θα την παίρνουν μεταγενέστερα, μετά την οριστική διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της “τροπολογίας Χατζηδάκη”, στους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν υποβάλει στον e-Ε.Φ.Κ.Α. από τις 13.5.2016 έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, χορηγείται προσωρινή σύνταξη μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, το ύψος της οποίας υπολογίζεται ως εξής:

  1.  Για τους μισθωτούς το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, οποτεδήποτε και αν καταβλήθηκαν, διά του 12.
  2. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των τελευταίων 12 μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα νοείται αυτό το οποίο προκύπτει από το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης που καταβλήθηκαν κατά τους μήνες αυτούς, διαιρούμενου δια του 20% και διά του 12.
  3. Στην περίπτωση χορήγησης σύνταξης σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από τη δημοσίευση του νόμου εργασία και δικαιούνται σύνταξη, καταβάλλεται προσωρινή σύνταξη από τη δημοσίευση του παρόντος και εφεξής μειωμένη κατά ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητά τους αυτή.

Για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά.

Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εκάστοτε εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης και μεγαλύτερη από το ποσό που ισούται με το ύψος της εθνικής σύνταξης πολλαπλασιαζόμενο επί δυόμισι φορές, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά.

Τα δεδομένα αυτά ισχύουν στις περιπτώσεις αίτησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος. Σε περιπτώσεις αίτησης για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά ποσοστό 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που προβλέπεται για την πλήρη σύνταξη.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης σύνταξης λόγω αναπηρίας, το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται αντίστοιχα κατά τα ποσοστά που προβλέπονται. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη, όπως διαμορφώνεται με τις ανωτέρω διατάξεις, χορηγείται στους δικαιούχους σε ποσοστό 70%. Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης. Το ποσό που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο με την προσωρινή συμψηφίζεται με το ποσό της σύνταξης που προκύπτει μετά την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της.

Περισσότερα σε Ειδήσεις