«Να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού» ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το άνοιγμα των χώρων πολιτισμού ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ύστερα από τέσσερις μήνες αδράνειας του κλάδου

«Επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι χώροι του πολιτισμού», δηλώνει μέσα από την ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, δεδομένου ότι τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα εμπορικά κέντρα έχουν ήδη ανοίξει.

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος δηλώνει πως οι ψηφιακές και διαδικτυακές πολιτισμικές δράσεις δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου για την βιωματική επαφή. Έτσι, παραθέτουν μαζί με τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους του σύγχρονου πολιτισμού τα αιτήματα τους.

Ειδικότερα, ζητούν: 
  • Να προγραμματιστεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των δημόσιων Μουσείων, με όλα τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα (λ.χ. μέγιστο αριθμό επισκεπτών, τήρηση αποστάσεων κλπ). Ειδικά οι αρχαιολογικοί χώροι, ως υπαίθριοι χώροι, είναι απολύτως ασφαλείς και είναι ακατανόητη η επιμονή να παραμένουν κλειστοί. Εξάλλου τα σχολεία επαναλειτουργούν και η άμεση επαφή των μαθητών με την πολιτιστική κληρονομιά και εν γένει τον πολιτισμό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Τον πρώτο μήνα της λειτουργίας τους, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια Μουσεία να έχουν δωρεάν είσοδο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν μια ασφαλή μη εμπορευματική δραστηριότητα, και να λειτουργήσουν ως πνεύμονες πολιτισμού, όπως είναι και ο προορισμός τους.
  • Να καθοριστούν άμεσα τα απαραίτητα και εξειδικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια οι χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι κλπ).

Περισσότερα σε Ειδήσεις