Χριστουγεννιάτικα έθιμα μιας άλλης εποχής

Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε περιοχές της Ελλάδας

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιορτή αγάπης, ευτυχίας και ενθουσιασμού. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα μαγαζιά γίνεται η έναρξη του εορταστικού ωραρίου και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι γεμίζουν φωνές, καθώς μικροί και μεγάλοι τρέχουν στα μαγαζιά για να αγοράσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα των αγαπημένων τους προσώπων.

Τα φετινά Χριστούγεννα όμως θα είναι πολύ διαφορετικά μετά την πανδημία του κορονοϊού. Η σταδιακή άρση των περιορισμών θα πραγματοποιηθεί, με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, χωρίς ταξίδια και ρεβεγιόν. Τα φώτα θα ανάψουν σε διάφορες κεντρικές λεωφόρους, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας δεν θα επιτρέπουν εορταστικές εξόδους και μεγάλες συναθροίσεις σε σπίτια.

Χριστούγεννα παλαιών δεκαετιών

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα των Ελλήνων έχουν αλλοιωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Διαβάζοντας τα διηγήματα παλαιών λογοτεχνών, βρίσκουμε ότι η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν ημέρα περίσκεψης και αναμονής. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι εκκλησίες γέμιζαν από πιστούς για να υποδεχτούν τη γέννηση του Χριστού. Πλέον τη νύχτα αυτή πραγματοποιείται κυρίως το ρεβεγιόν. Δεν έχει πολλά χρόνια που αυτή η συνήθεια μετέτρεψε τη γιορτή των Χριστουγέννων σε μια συνηθισμένη διήμερη αργία.

Ας γυρίσουμε λοιπόν τον χρόνο πίσω μέσα από παλιές φωτογραφίες και βίντεο...

Η Βαρβάκειος Αγορά τις ημέρες των Χριστουγέννων, με τις γαλοπούλες να κρέμονται σε σειρά, μικρά παιδιά με κοντά παντελονάκια να λένε τα κάλαντα, την άφιξη του Αϊ-Βασίλη και τον τροχονόμο στο κέντρο της Αθήνας, περικυκλωμένο από δώρα. Κάπως έτσι ήταν τα Χριστούγεννα τη δεκαετία του ’50.

Χριστούγεννα στην Αθήνα

Η Αθήνα των ’60s:

Χριστούγεννα για την πόλη σήμαιναν απλωμένα καλάθια πλανόδιων από την Αιόλου έως την Αθηνάς και από το Μοναστηράκι έως τα Χαυτεία. Η Σταδίου ήταν γεμάτη από νέον πινακίδες και εορταστικές παραστάσεις στις σκηνές της Αθήνας.

Χριστούγεννα στη δεκαετία του 60

Δείτε το βίντεο:
Έθιμα των ορεινών χωριών

Κάθε τόπος έχει αποκτήσει τα δικά του έθιμα και τις δικές του παραδόσεις για τον εορτασμό αυτής της ημέρας:

Αρκετά από τα παραδοσιακά έθιμα της Αρκαδίας για την περίοδο των Χριστουγέννων εξακολουθούν να τηρούνται, κυρίως στα ορεινά χωριά. Συγκεκριμένα, την παραμονή των Χριστουγέννων οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μεγάλο κούτσουρο στο τζάκι, ώστε να καίει όλη την ημέρα, «για να ζεσταίνει την Παναγία που γεννάει». Επίσης, οι γυναίκες καθαρίζουν τις εικόνες του σπιτιού με βαμβάκι και κρασί.

Χριστόψωμο Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου τηρείται το έθιμο της παρασκευής τηγανίδων και χριστόψωμων. Οι τηγανίδες φτιάχνονται σε διάφορα σχήματα τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων, ενώ, όταν η νοικοκυρά τις παρασκευάζει σε σχήμα σταυρού, εύχεται «να σταυρωθούν τα κακά και του χρόνου».

Στην περιοχή της Νεμέας υπάρχει το έθιμο της ψυχοκόρης. Συγκεκριμένα, ανήμερα τα Χριστούγεννα, όταν τα μέλη της οικογένειας επιστρέφουν από την εκκλησία, η έφηβη κόρη τούς περιμένει με παραδοσιακά εδέσματα, όπως μελομακάρονα, τηγανόψωμα, δίπλες, κουραμπιέδες κ.ά., ενώ στον άντρα προσφέρεται και λικέρ. Επίσης, την παραμονή των Χριστουγέννων τοποθετούν κλαδιά πάνω από τα τζάκια και σκεπάζουν τα γλυκά, για να μην τα πειράξουν οι καλικάντζαροι.

Περισσότερα σε Ειδήσεις