Σαρηγιάννης: Πως νοσεί το ανοσοποιητικό μας από χημικές ουσίες προϊόντων

Δυσκολίες στην αντίδραση του ανοσοποιητικού να ανταποκριθεί στη λοίμωξη COVID-19, φαίνεται πως προκαλούν κάποιες ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και οι οποίες παράλληλα συσχετίζονται με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.

 

Του Κώστα Παππά

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που γίνεται στο ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ενώ τον πανευρωπαϊκό συντονισμό έχει το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο kedenews αναφέρθηκε λεπτομερώς στην έρευνα αυτή και τα αποτελέσματά της. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στη μελέτη αυτή  είπε οτι ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και θα συνεχιστεί ακόμα δύο. Το ΑΠΘ είναι από τους βασικούς εταίρους του προγράμματος το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Ιατρικών ερευνών της Γαλλίας. Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε οτι το πρόγραμμα συνδυάζει επιδημιολογικά δεδομένα και με προηγμένες τεχνικές ανάλυσης διαβάζουν  την απόκριση του γονιδιώματος στον ανθρώπινο οργανισμό όταν αυτός εκτίθεται σε κάποιες χημικές ενώσεις. Ταυτόχρονα αυτά τα δεδομένα αναλύουν με ποιόν τρόπο αλλάζει το μεταβολικό προφίλ του οργανισμού. Στόχος της μελέτης είναι να ανιχνευθούν τα μονοπάτια που οδηγούν στα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας από την έκθεση σε αυτούς τους χημικούς παράγοντες που εντοπίζονται σε προϊόντα της αγοράς.

 

Χημικές ουσίες μπορεί να ευθύνονται σε χαμηλή ανοσοαντίδραση έναντι του κορωνοϊού

"Ο στόχος μας είναι ασθένειες που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο και που περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2, προβλήματα στο ήπαρ να μελετηθούν", σημειώνει ο κ Σαρηγιάννης  και προσθέτει  "Αυτές οι αλλαγές ξέρουμε οτι  επιδρούν  και στην ανοσοαντίδραση του οργανισμού, στη βάση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσπαθούμε να δούμε πως οι αλλαγές αυτές που παρατηρούμε πια σε επίπεδο βιολογικό , μπορούν να επιδράσουν στην ικανότητα του οργανισμού να αναταποκριθεί σε λοιμώξεις τύπου covid-19".

Χημικές ουσίες  αυξάνουν τον κίνδυνο ορμονικών διαταραχών

Μιλώντας για τα ευρήματα της έρευνας ο Καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει: "Τα ευρήματα μας δείχνουν οτι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός έχει σημαντική έκθεση σε ουσίες που μπορούν να διαταράξουν την ενδοκρινική ισορροπία , όπως είναι οι πλαστικοποιητές. Η Δισθαινόλη Α που είναι ένας απο τους βασικούς ορμονικούς διαταράκτες χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει πλαστικές ιδιότητες σε κάποια προϊόντα. Αυτή η ουσία αναμυγνείεται με το θερμικό χαρτί και δίνει αυτή την ιδιότητα του θερμικού χαρτιού να μην σκίζεται εύκολα. Αυτή την ουσία την συναντάμε συχνά στις αποδείξεις. Αν πιάσετε μια απόδειξη νοιώθετε οτι δεν είναι χαρτί κανονικό, αυτή η υφή οφείλεται στην Δισθαινόλη Α. Μεγάλη έκθεση σε τέτοιες ουσίες έχουν οι ταμίες. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν στα μπιμπερό αυτή ουσία , αλλά απαγορεύτηκε οτι από την πολύ χρήση σε ένα μπιμπερό, μπορούσε να περάσει η Δισθαινόλη Α στο γάλα. Δε θέλουμε όμως να υπάρχει ορμονική δυσλειτουργία σε ένα νεογέννητο. Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό των κονσερβών. Αν ακουμπήσετε μέσα και έξω το αλουμίνιο θα δείτε τη διαφορά. Αυτό το επίχρισμα είναι Δυσθαινόλη Α. Ο ρόλος που μπαίνει σε αυτές τις συσκευασίες είναι για να μην μπορεί η συσκευασία να τσαλακωθεί εύκολα".

 

Προβλήματα στο ανοσοποιητικό απο χημικές ουσίες σε προϊόντα

Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε οτι οι ουσίες αυτές μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα, αλλά συνηθέστερα απορροφούνται κατά τη διάρκεια της πέψης. "Στα παλιά προϊόντα υπάρχουν τέτοιες ουσίες", σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει: "Η πιθανότητα έκθεσης του πληθυσμού σε ουσίες παλιές είναι μεγάλη. Οι αιθαλικοί εστέρες επίσης χρησιμοποιούνται σε πατώματα μελαμίνης. Είναι δύσκολο και να αλλάξεις αυτά τα πατώματα, χρειάζεται μια σημαντική επένδυση ανακαίνισης. Αυτή η ουσία περνάει και από το δέρμα , αλλά μπορεί κάποιος επίσης να την εισπνέει καθημερινά. Υπάρχουν και ουσίες που συναντάμε σε αντικολλητικά σκεύη, όπως τα τηγάνι, επειδή μπορούν αυτές οι ουσίες να περάσουν και στο φαγητό , αλλά και με το πλύσιμο στο νερό. Έχουμε λοιπόν δει σε μια μεγαλύτερη μελέτη από αυτή για την οποία μιλάμε, με ευρήματα από αίμα και ούρα του πληθυσμού,  σε όλες τις χώρες υπάρχει έκθεση σε αυτές τις ουσίες στα όρια επικινδυνότητας. Υπάρχει λοιπόν θέμα και αυτές οι ουσίες συνδέονται κλινικά με προβλήματα στο ανοσοποιητικό".

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις