Ποια είναι η χειρότερη χρονιά στην Ιστορία - Σίγουρα όχι το 2020

Ανεξήγητη ομίχλη, λιμός και ηφαιστειακή έκρηξη είναι μερικά από όσα συνέβησαν το 536 μ.Χ.

Σίγουρα το τρέχον έτος 2020 θα μείνει στη μνήμη όλων μας, αφού οι περισσότεροι θεωρούμε πως είναι το χειρότερο που έχει βιώσει η ανθρωπότητα. Τεράστιες πυρκαγιές, αεροπορικά δυστυχήματα, εξεγέρσεις και ‒φυσικά‒ η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Είναι όμως έτσι; Οι ειδικοί φαίνεται να διαφωνούν, καθώς «γύρισαν» πίσω στο 536 μ.Χ. και κατέληξαν πως είναι η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών. Στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους, σε διάφορες χρονικές περιόδους, γεγονότα που έχουν προκαλέσει την καταστροφή και τον όλεθρο. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Μάικλ Μακόρμικ, το συγκεκριμένο έτος αποτέλεσε «την αφετηρία μιας από τις χειρότερες περιόδους που θα μπορούσε να ζήσει κάποιος και πιθανότατα τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών».

Τι έγινε το 536 μ.X.

Η χρονιά αυτή ξεκίνησε με μια ανεξήγητη πυκνή ομίχλη, που εξαπλωνόταν από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή και σε περιοχές της Ασίας, 24 ώρες το 24ωρο, για σχεδόν δύο χρόνια. Αυτό είχε ως συνέπεια οι θερμοκρασίες να πέσουν παγκοσμίως, οδηγώντας στην ψυχρότερη για περισσότερα από 2.000 χρόνια δεκαετία. Ακολούθησε λιμός, με τις σοδειές να καταστρέφονται σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Αυτό ήταν απλώς η αρχή…

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται κυρίως από ψύχος και πείνα που οδήγησε σε οικονομική αποστράγγιση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στη συνέχεια το ξέσπασμα της πανδημίας της βουβωνικής πανώλης το 541 (μία από τις τρεις μορφές της πανώλης), προκάλεσε τον θάνατο 100 εκατ. ανθρώπων, σχεδόν της μισής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Πανώλη

Ηφαιστειακή έκρηξη

Οι αιτίες της ομίχλης παρέμειναν άγνωστες για πολλά χρόνια. Πρόσφατα, ερευνητές, με επικεφαλής τον Μακόρμικ και τον παγετωνολόγο Πολ Μαγέφσκι, ανακάλυψαν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία, στις αρχές του 536 μ.Χ., οδήγησε τεράστιες ποσότητες στάχτης σε όλο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο. Έτσι έσβησε ο ήλιος σε πολλές περιοχές του πλανήτη για περίπου 18 μήνες. Το σκηνικό που δημιουργήθηκε, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, ήταν παρόμοιο με εκείνο που είχε δημιουργηθεί μετά την πτώση του γιγάντιου αστεροειδούς στην Γη πριν από 66 εκατ. έτη. Η έκρηξη αυτή άλλαξε τα κλιματικά μοτίβα, επηρεάζοντας τον καιρό και συνακόλουθα τις καλλιέργειες για τα επόμενα χρόνια, με τις παραπάνω ολέθριες συνέπειες.

Σκοτεινό περιβάλλον ‒ Πού κατέληξαν οι ερευνητές

Για 18 μήνες όλες αυτές οι περιοχές έζησαν μέσα σε ένα μόνιμα σκοτεινό και ομιχλώδες περιβάλλον, με τη θερμοκρασία να πέφτει το καλοκαίρι του 536 μ.Χ. στους 1,5-2,5 βαθμούς Κελσίου! Αντίστοιχες χαμηλές θερμοκρασίες την καλοκαιρινή περίοδο είχαν να κάνουν την εμφάνισή τους 2.300 χρόνια στη Γη, αφού ‒σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία‒ κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη το 536 μ.Χ. είχε να συμβεί από το 1800 π.Χ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε το καλοκαίρι του 536 είναι ότι χιόνιζε σε πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Μια από τις επιπτώσεις της καλοκαιρινής χιονόπτωσης ήταν να καταστραφούν οι καλλιέργειες σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο.

Όλα αυτά είχαν ως επακόλουθο την εμφάνιση λιμού και ασθενειών στο βόρειο ημισφαίριο. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας δείγματα από διαφορετικά στρώματα παγετώνων, τους λεγόμενους πυρήνες πάγων.

Πάγος

Σίγουρα, αν ψάξουμε στον χρόνο, θα βρούμε και άλλα σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό λοιπόν μη μιζεριάζουμε για το 2020. Να θυμόμαστε πως πάντα μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα.

Δείτε το βίντεο με τα γεγονότα: 

Περισσότερα σε Ειδήσεις