Νέο χαράτσι στους εμπόρους για να γεμίσουν τα ταμεία των Δήμων, με τροπολογία ΥΠΕΣ

Νομοθετική ρύθμιση που τινάζει στον αέρα το λιανεμπόριο και στην εστίαση με τον ισχυρισμό ότι θα ενισχύσει τα ταμεία των Δήμων

 Της Μαρίας Θαλαασινού

Tην ώρα που η εμπορική κίνηση είναι καθηλωμένη με τους καταστηματάρχες να αγωνιούν για την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση βάζει ένα χαράτσι ακόμη, υποχρεώνοντάς τους να το εισπράττουν και να το αποδίδουν στους Δήμους, προς ενίσχυση των καταβαραθρωμένων εσόδων τους. Έντονες οι πρώτες αντιδράσεις από τον κόσμο του εμπορίου, καθώς τα πρόσθετα τέλη, που θα εισπράττουν οι Δήμοι από τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, θα τα πληρώσει ο καταναλωτής και θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα στις ταμειακές μηχανές των καταστηματαρχών.

«Ένα χαράτσι ακόμη που αντί να ελαφρύνει την δεινή οικονομική μας κατάσταση έρχεται να την επιβαρύνει δυσανάλογα», λέει στο Kedenews.gr o Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.  «Δεν μπορούμε ούτε εμείς ως καταστηματάρχες, ούτε προφανώς το καταναλωτικό κοινό να σηκώσει ένα ακόμη χαράτσι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές!», τονίζει ο Γιώργος Βαγενάς. «Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τους δήμους, τότε να αναζητήσει άλλες πηγές σταθερής χρηματοδότησης και μην επιβαρύνει άλλο τον κόσμο του εμπορίου», καταλήγει.

Η βόμβα έσκασε μετά την χθεσινή ψήφιση τροπολογίας από την Βουλή, την οποία κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι, λοιπόν, επικαιροποιείται ο κατάλογος τελών που βασιζόταν σε νόμο του 1976 και πλέον επιβάλλεται υπέρ των Δήμων, στην περιφέρεια των οποίων ισχύει στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το τέλος σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των:

α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός των χώρων δραστηριοποίησης του καταστήματος ή σε πακέτο φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα εφ’ όσον διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα

β) ζυθοπωλείων και μπαρ

γ) καντινών

δ) νυχτερινών κέντρων, αιθουσών χορού και άλλων καταστημάτων με ποτά και θέαμα, καφωδείων, κέντρων διασκέδασης και χορευτικών κέντρων με μουσικών.

Το επιβαλλόμενο τέλος δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 3.000 ευρώ, ενώ από το 2023 και έπειτα το τέλος θα ανέρχεται σε ποσοστό 5% χωρίς να προσδιορίζεται το ελάχιστο ποσόν.

Το τέλος αυτό θα επιβάλλεται υπέρ των Δήμων και σε κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα, οργανωμένα τμήματα των supermarkets και των πολυκαταστημάτων, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά. Παράλληλα, τα καζίνο θα πληρώνουν στους Δήμους τέλος της τάξεως του 2%.

 

Η επιβολή του τέλους θα γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, με την ίδια απόφαση θα επιβάλλεται τέλος σε καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, ενθυμίων και δώρων, ενοικίασης σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλασσίων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία, σχολών εκμάθησης θαλασσίων σπορ και εκμάθησης καταδύσεων, γενικότερων ειδών που χρησιμοποιούνται στην θάλασσα από τους λουόμενους. Επίσης, τέλος υπέρ των Δήμων επιβάλλεται στα καταστήματα με είδη χειμερινών σπορ, σκι, ορειβασίας, σχολών εκμάθησης χειμερινών σπορ, ενοικιάσεων αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων, τουριστικών προϊόντων και αναμνηστικών αντικειμένων κάθε είδους.

Να σημειωθεί ότι η επιβολή του τέλους γίνεται επί των ακαθαρίστων εσόδων. Το τέλος βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα στοιχεία. Εισπράττεται από τον καταστηματάρχη και ο τελευταίος είναι υποχρεωμένος να το καταβάλει στο δημοτικό ταμείο.

 

 

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις