Τζανάκης: «Υπομονή 20 μέρες για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο»

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να κάνουν υπομονή 20 μέρες ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να υπάρξει ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου

Παρά την ύφεση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, ανησυχία προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού, τα κορονοπάρτι και η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων κυριαρχεί μια ψυχολογία ελευθερίας που προεξοφλεί το τέλος της πανδημίας και αυτό είναι το λάθος που περιμένει ο ιός για να κάνει το πισωγύρισμα».

«Ο προβληματισμός μας είναι ότι πλέον όχι μόνο οι νέοι αλλά και ενήλικες δεν τηρούν τα μέτρα», εξέφρασε στην εκπομπή «Από τις Έξι» και απηύθυνε έκκληση και προς τους επαγγελματίες να μην καταστρατηγήσουν τους περιορισμούς. «Είναι λεπτές οι ισορροπίες. Ας κάνουμε υπομονή 20 μέρες να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί και να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο».

«Πρέπει να εμβολιστούμε για να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ»

«Τότε θα δούμε μια διαφορετική εικόνα» τόνισε ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής, εξήγησε πως εδράζεται σε μια λογική που λέει ότι κάποιος για να ακουστεί στον διπλανό του μπορεί να εκτοξεύσει δεκαπλάσια σταγονίδια, οπότε εάν είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά.

«Ας κάνουμε υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου για να επανέλθει και η μουσική», εξήγησε, καλώντας όλους να φροντίσουν για τον εμβολιασμό τους, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο ΕΣΥ. «Πρέπει να εμβολιαστούμε για να μειωθεί η πίεση στο υγειονομικό σύστημα και να επανέλθει η πλήρης φροντίδα για τα υπόλοιπα νοσήματα».

Βασιλακόπουλος: «Αποκλιμάκωση μέσα με τέλη Ιουλίου… αν εμβολιαστούμε»

Παρόμοια θέση είχε εκφράσει μιλώντας στο kedenews.gr και ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πιθανότητες να υπάρξει στην χώρα ένα 4ο κύμα από τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, όποτε και θα υπάρξουν οι πρώτες αλλαγές στον καιρό, είναι πολύ λίγες. Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της πανδημίας αποτελεί πλέον και ο εμβολιασμός των πολίτων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις