Τσακρής: «Αν χαλαρώσουμε τα μέτρα οι νεκροί θα φτάσουν τους 14.000»

Αναμένονται εισηγήσεις από την επιτροπή για νέα μέτρα

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας, διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, διευκρίνισε ότι η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου γίνεται ακόμη χειρότερη εάν υπάρξει πλήρης χαλάρωση των μέτρων από εδώ και πέρα, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει στο εφιαλτικό νούμερο των 14.000 νεκρών έως τον Φεβρουάριο του 2021 εάν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Σε περίπτωση όμως που συνεχιστεί η έγκαιρη λήψη των μέτρων, τότε ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να κυμανθεί στους 3.000 - 4.000.

Εισήγηση νέων μέτρων

Με την κακοκαιρία να έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της ο κ. Τσακρής ανέφερε πως κάνει την κατάσταση επιδημιολογικά δυσκολότερη.

«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην εισηγήσεις νέων μέτρων από τους ειδικούς κυρίως για τις περισσότερο επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, με βασικό νέο μέτρο την απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα αυτή τη φορά.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η επέκταση της τηλεργασίας θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέρα από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα η χώρα μας σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις