Τουρισμός 2021: Παρά την αισιοδοξία, θα κριθούν όλα στο παρά πέντε

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόρης Τάσιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, μιλούν αποκλειστικά στο kedenews.gr 

Νατάσσα Βουδούρη και Λυδία Μπέντρος

Επιφυλακτικοί είναι οι ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της Ελλάδας για την τουριστική σεζόν. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόριος Τάσιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, δηλώνουν στο kedenews.gr πως παρά τις δυσκολίες, προσπαθούν να διατηρήσουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας καθώς η τουριστική κίνηση αναμένεται να κριθεί και από το «χρώμα» της Ελλάδας στον επιδημιολογικό χάρτη που μέχρι στιγμής βρίσκεται στο «κόκκινο». Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Τάσιος μπορεί μεν να ανακοινώθηκε μια ημερομηνία «ανοίγματος» της χώρας για τον τουρισμό, ωστόσο αυτό έγινε περισσότερο για συμβολικούς λόγους χωρίς να «ωφελεί να ωραιοποιούμε την κατάσταση και να τρέφουμε μάταιες ελπίδες».

Μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου θα μπορούσαμε να έχουμε μαζική ροή τουριστών

Ο κ. Τάσιος εξηγεί πως πολλοί είναι οι παράμετροι που αναμένεται να διαδραματίσουν την πορεία της τουριστικής σεζόν του 2021. Ειδικότερα, αναφέρει πως: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν συγχρονισμένα και μόνον όταν επιτευχθούν μπορούμε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Πρώτο και βασικό η επίσπευση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, μαζί με υψηλό επίπεδο ατομικής ευθύνης για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Όσο πιο γρήγορα χτίσουμε ένα υψηλό τείχος ανοσίας στην ελληνική κοινωνία τόσο πιο γρήγορα θα άρουμε και τις επιφυλάξεις των επισκεπτών μας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «κόκκινο». Γι’ αυτό και ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να δοθεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους του τουρισμού στο εθνικό εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και ήρθαμε σε επαφή με όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις – μέλη μας ώστε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Μείζον ζήτημα είναι επίσης η οριστικοποίηση των κανόνων που θα ισχύσουν για τα ταξίδια στην Ε.Ε.

Η εκφρασμένη βούληση για τη θεσμοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού ήταν το σωστό πρώτο βήμα όμως δεν έχουν γίνει ακόμη, με ευθύνη των χωρών του Βορρά, τα επόμενα βήματα για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν. Σε αυτά προσθέστε και την ανάγκη για την αναβάθμιση των χερσαίων συνόρων και τη στελέχωση τους, ώστε οι διελεύσεις των επισκεπτών μας να μην γίνονται μέσα σε συνθήκες ταλαιπωρίας όπως συνέβη πέρυσι με τα χιλιόμετρα αναμονής που μας στοίχισαν ακριβά. Σε ένα τόσο δύσκολο καλοκαίρι δεν έχουμε την πολυτέλεια χαμένων οδικών αφίξεων όταν ο οδικός τουρισμός έχει πλέον κρίσιμη σημασία για το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως όλα αυτά για να γίνουν και να γίνουν σωστά απαιτούν χρόνο και στο καλύτερο σενάριο θα μπορούμε μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου να έχουμε μαζική ροή τουριστών.»

Επιφυλακτικοί οι ξενοδόχοι στις προσλήψεις για εποχική εργασία

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι ξενοδόχοι αναφορικά με τις προσλήψεις για εποχική εργασία καθώς το πλήγμα και οι απώλειες στον κλάδο είναι δεδομένες. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων τόνισε πως «Οι άνθρωποί μας είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο των επιχειρήσεών μας. Γι’ αυτό άλλωστε από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, ήταν σταθερή επιδίωξη των προτάσεών μας η στήριξη της απασχόλησης και σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε. Μακάρι η εξέλιξη των πραγμάτων να είναι τέτοια που να μας επιτρέψει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προσφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην απασχόληση. Όμως αυτή την ώρα μόνο ευχή μπορούμε να κάνουμε…»

Οι απώλειες του ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 ανήλθαν στο -78%

Σκεπτικοί είναι ακόμη πολλοί ξενοδόχοι για το αν θα ανοίξουν ή όχι για φέτος τα καταλύματα τους. Ο κ. Τάσιος εξήγησε στο kedenews.gr πως οι απώλειες είναι δεδομένες. Μάλιστα, σύμφωνα με «την έρευνα του ΙΤΕΠ σύμφωνα με την οποία το 2020 ο ξενοδοχειακός τζίρος κατακρημνίστηκε στο -78%. Από κει και πέρα η λειτουργία κάθε επιχείρησης εξαρτάται από ένα και μόνο πράγμα, από το αν έχει πελάτες. Γι’ αυτό όπως σας είπα και είναι το χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη που θα καθορίσει την εξέλιξη της σεζόν. Κόκκινο στα επιδημιολογικά δεδομένα σημαίνει και βύθιση στο κόκκινο για τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Κάθε ξενοδόχος λοιπόν θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα που έχει μπροστά του και κυρίως αν το ξενοδοχείο του έχει τις κρατήσεις και τις πληρότητες εκείνες που του εξασφαλίζουν μια βιώσιμη λειτουργία και έτσι θα πάρει την απόφαση για το αν θα ανοίξει ή όχι.»

Τουριστική σεζόν με πανδημία

«Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε από την αρχή την έκβαση αυτής της τόσο ιδιαίτερης τουριστικής σεζόν»

Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστο Μιχαλάκη, στοίχημα μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία ήταν για τη χώρα μας η διάσωση του τουρισμού.

Η πανδημία ανέκοψε την ανοδική πορεία των νησιών του Νότιου Αιγαίου, όπου τα τελευταία χρόνια, από το 2016 μέχρι και το 2019, ανελλιπώς βρέθηκαν στην κορυφή όλων των τουριστικών δεικτών.

Ο κ. Μιχαλάκης μεταξύ άλλων τόνισε στο kedenews.gr την αποτελεσματική συνεργασία των φορέων του τουρισμού με την Αυτοδιοίκηση. Ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς δύσκολης περιόδου, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία επιχειρήθηκε τουρισμός σε συνθήκες πανδημίας, η Ρόδος κατόρθωσε ένα πραγματικό άθλο.

«Το 2020, ξεκινήσαμε από το μηδέν. Η Ρόδος, με σχεδόν 600.000 επισκέπτες από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο του 2020, σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, πέτυχε ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη παγκόσμια τουριστική αγορά», τόνισε.

Για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνδυάζοντας τον τουρισμό με ασφάλεια, ανέφερε στο kedenews.gr o κ. Μιχαλάκης.

Χρήστος Μιχαλάκης

«Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε από την αρχή την έκβαση αυτής της τόσο ιδιαίτερης τουριστικής σεζόν. Οι συνθήκες δεν ήταν φυσιολογικές, κανείς δεν ήταν σε θέση να διακρίνει πώς θα εξελισσόταν και δεν υπήρχε τίποτα δεδομένο. Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που επέδειξαν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε συνδυασμό με την επιτυχή διαχείριση του προορισμού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και τους φορείς και κυρίως με την συντονισμένη προβολή του στο εξωτερικό, καθόρισαν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η σωστή διαχείριση της εικόνας και της φήμης του προορισμού, είχε ως αποτέλεσμα να μη συζητάμε απλά για την ομαλή ολοκλήρωση της σεζόν, αλλά για μία υποτυπώδη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που έφτασε μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τουρισμό με ασφάλεια, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας.»

Ανυπομονησία για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν της Ρόδου – Στις 13 Μάϊου οι πρώτες πτήσεις από το Ισραήλ

«Στη σεζόν του 2021 μπαίνουμε με την αισιοδοξία που μας επιτρέπει η εμπειρία από την διαχείριση της υγειονομική κρίσης. Περάσαμε διεθνώς το μήνυμα ότι είμαστε ένας σοβαρός και αξιόπιστος προορισμός. Η Ρόδος βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεων και του ενδιαφέροντος, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες επιδόσεις φέτος. Εμείς, είμαστε πανέτοιμοι για την εκκίνηση, που για την Ρόδο θα γίνει στις 13 Μαΐου, με τις πρώτες πτήσεις να έρχονται από το Ισραήλ. Θα ακολουθήσουν πτήσεις από την κεντρική Ευρώπη και Σκανδιναβία. Δυστυχώς όλα είναι πολύ ρευστά και τα πάντα ανατρέπονται όπως για παράδειγμα οι ανακοινώσεις στις 7/5 από την Βρετανία. Για το «κανονικό» άνοιγμα του τουρισμού έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόσουν οι χώρες από όπου αντλούμε επισκέψεις, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για τα ταξίδια, από την πολιτική των tour operators και φυσικά από τους ρυθμούς του εμβολιασμού στην Ευρώπη και στη χώρα μας, όπως και από το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας συνολικά, αλλά και των νησιών ειδικότερα. Γι' αυτό έχει σημασία η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η προσπάθεια όλων μας να επιτύχουμε «πράσινα» νησιά από επιδημιολογικής απόψεως. Αυτές οι παράμετροι, σε συνάρτηση με την επιτυχή διαχείριση των πρώτων αφίξεων, είναι που θα δημιουργήσουν ένα διαρκώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα ζήτησης, που θα γίνει πιο έντονο από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και μετά. Ξέρουμε ότι και φέτος η σεζόν αναπόφευκτα θα έχει χαρακτηριστικά έντονου last minute, ελπίζουμε όμως ότι από το 2022 θα μπορούμε να μιλάμε για την σταδιακή επαναφορά του διεθνούς τουρισμού σε συνθήκες κανονικότητας», είπε ο κ. Μιχαλάκης.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης έδωσε το δικό του μήνυμα:

«Το στοίχημα δεν είναι μόνο η εξασφάλιση της επιβίωσης του κλάδου, αλλά να μπουν τα θεμέλια για την μετά covid-19 εποχή, αφού η πανδημία διαμόρφωσε νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις, που μας καλούν να δράσουμε αναλόγως, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε ένα ρευστό και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον».

Περισσότερα σε Ειδήσεις