Τοπικά lockdown: Η ημερομηνία κλειδί που θα κρίνει τα νέα μέτρα

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου καθώς αφενός θα έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή του μεγαλύτερου κύματος των εκδρομέων και αφετέρου θα φανούν αν απέδωσαν ή όχι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου υπήρξαν περιορισμοί και για την Αττική.

Αλλωστε, με όλα τα στοιχεία πλέον ξεκάθαρα, εκείνη την ημέρα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αν θα είναι δηλαδή στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αναπόφευκτα τα τοπικά lockdown

Αναπόφευκτη είναι η επιβολή τοπικών lockdown αν συνεχιστεί η διασπορά του κοροναϊού, επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 40% σε όλη τη χώρα, ο λοιμωξιολόγος μιλά για τοπικά lockdown προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός. «Για τις κατά τόπους περιοχές εάν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα κοροναϊού προφανώς θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα όπως έγινε στα νησιά και σε άλλες περιοχές. Εάν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τα lockdown είναι αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.

Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα του κοροναϊού, που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στην Αττική (Γλυφάδα, Κηφισιά, Βουλιαμένη), ο κ. Λαζανάς επεσήμανε στο Open ότι «προφανώς η Αττική είναι στο κόκκινο». Μάλιστα, την Κυριακή, 23 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 141 κρούσματα, ενώ τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 51.

Παράλληλα, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα με φόντο τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά. «Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην μαλώνουμε τους νέους που επιστρέφουν από τα νησιά. Θα πρέπει να τους έχουμε βοηθούς και συνεργάτες στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει απλά να τους συστήνουμε να έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους για επτά μέρες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς μπορεί να μολύνουν και άλλους ανθρώπους και έτσι να υπάρξει διασπορά. Γι’ αυτό λοιπόν τους παρακαλώ θερμά να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι προτάσεις που προτείνονται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν γίνονται μόνο από λοιμωξιολόγους. Και αυτό διότι η επιτροπή αποτελείται και από επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων».

Περισσότερα σε Ειδήσεις