«Χαραμάδα» για την έλευση τουριστών πριν τις 14 Μαΐου από τον Χ. Θεοχάρη

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε εκτενή αναφορά του στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, εξήγησε πως  θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ροής εισερχομένων τουριστών στη χώρα, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα να ξεκινήσουν πριν τις 14η Μαΐου.

«Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης και προσθέτει ότι το υπουργείο συζητά για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός στο ΑΠΕ, το υπουργείο Τουρισμού έχει προτάξει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, ενώ σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος πως το 2021 θα είναι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά.

Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε επίσης το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ένα εργαλείο που σε συνδυασμό με την σωστή και συνεπή εφαρμογή των υπόλοιπων υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ροής εισερχομένων τουριστών στην πατρίδα μας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν και φέτος θα επικαιροποιηθούν και θα βελτιωθούν, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης των εμβολιασμών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαΐου, υποστήριξε πως αν όλα πάνε καλά η χώρα θα μπορούσε να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα.

«Συζητάμε για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες «blue cruises». Γενικώς, το διεθνές ενδιαφέρον για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είναι πολύ μεγάλο και συχνά εκδηλώνεται με έντονη αδημονία. Αυτή την αίσθηση είχα, για παράδειγμα, και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρουμανία, μια πολύ σημαντική αγορά για την Βόρεια Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, προχωρούμε με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, βήμα-βήμα», είπε.

«Για μετά τις 14 Μαΐου, θα θέσουμε σε εφαρμογή το συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού», σημείωσε και συνέχισε περιγράφοντας το σχέδιο επανεκκίνησης ως εξής:

  • Πρώτον τον τρόπο που θα μπορεί κάποιος να έρθει στη χώρα μας. Θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ.
  • Δεύτερον, όταν έρθει, θα υποβληθεί με το καινοτόμο σύστημα «EVA» σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο.
  • Τρίτον, θα αξιοποιήσουμε τα rapid tests.
  • Τέταρτον, θα υπάρχουν ξενοδοχεία απομόνωσης για τα κρούσματα.
  • Πέμπτον, τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν και φέτος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις