Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Πολλές είναι οι αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ τώρα έρχεται να αλλάξει ακόμη και τον τρόπο κατάθεσης πινακίδων στην εφορία.

Την ώρα που η διαδικασία καταβολής των ποσών που προβλέπουν τα τέλη κυκλοφορίας 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσίλης, υπέβαλε πρόταση που αφορά σε μια καινοτόμο αλλαγή κατά την οποία προβλέπεται οι πινακίδες των ΙΧ να κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Την «σκυτάλη» της σχετικής ρύθμισης πήρε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ αναμένεται να περάσει από την Βουλή στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στις εφορίες, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρά πρόστιμα σε όσους καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες τους και συνεχίσουν να κυκλοφορούν.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα επισκέπτονται την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και θα δηλώνουν ότι επιθυμούν να τεθεί το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας. Για να κάνουν την εν λόγω δήλωση, θα χρησιμοποιούν τα ίδια στοιχεία με αυτά των τελών κυκλοφορίας.

Μόλις ολοκληρώσουν την διαδικασία, θα λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό που θα επιδεικνύουν σε πιθανό έλεγχο των αστυνομικών της Τροχαίας.

Οι πινακίδες θα παραμένουν στην κατοχή των ιδιοκτητών, όμως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα σε περίπτωση που παραβιαστεί το καθεστώς αυτό.

Πρόστιμα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι Αρχές θα έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο ακινησίας, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο τα πρόστιμα να φτάνουν τις 3.000 ή και τις 5.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση.

Εάν καταγραφεί και δεύτερη παράβαση, ενδέχεται η επιπλέον επιβολή προστίμου και η αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις