Πυρκαγιές : Έλληνες Φοιτητές εφηύραν σύστημα εντοπισμού και κατάσβεσης με drones

Μια καινοτόμα ιδέα που θα βοηθήσει στην πρόληψη , τον εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στο δάσος στα πρώτα λεπτά που αυτή εκδηλώνεται φιλοδοξούν να κάνουν πράξη φοιτητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Του Κώστα Παππά

Τα ίχνη καπνού μπορεί και εντοπίζει από την κορυφή ενός δέντρου, όπου είναι τοποθετημένος, ο αισθητήρας του συστήματος έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς που δημιούργησε η φοιτητική ομάδα Fireproov, η οποία πέρασε στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού «JA Start Up» του Junior Achievement Greece.

Το kedenews επικοινώνησε με ένα από τα μέλη της ομάδας τον Γιώργο Κοκορόγιαννη που με τους συμφοιτητές του Άννα Μαρία Μερσίνογλου, Αδαμάντιο Αβραντίνη και Σταύρο Βασίλαρο φιλοδοξούν να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο και ταυτόχρονα σημαντικό project.

O κ. Κοκορόγιαννης αρχικά μίλησε για την βασική τους σκέψη σε σχέση με τον εντοπισμό και  την κατάσβεση των πυρκαγιών  : «Ουσιαστικά αυτό που προσφέρουμε είναι μια ολοκληρωμένη λύση που ξεκινάει από το προϊόν που είναι το hardware , δηλαδή ο μηχανισμός , αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν διάφορες λύσεις οι οποίες προσπαθούν μονομερώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των πυρκαγιών και δεν συμπεριλαμβάνουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που να καλύπτει κάθε πτυχή για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για την πρόληψη".

Αισθητήρες στα δέντρα και drones για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα πρώτα στάδια

Εξηγώντας μας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά η ιδέα τους εξήγησε:  «Ο μηχανισμός αποτελείται από κάποιους αισθητήρες που αναλύουν το περιβάλλον και έχει διττό ρόλο. Από τη μία συλλέγουν  δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το δέντρο στο οποίο τοποθετείται, προφανώς τοποθετούνται πολλαπλοί μηχανισμοί σε μία έκταση. Όλοι αυτοί οι αισθητήρες συγκεντρώνονται σε ένα κουτί που τοποθετείται στο δέντρο, συλλέγονται στρατηγικά σημεία για την τοποθέτηση , ώστε να καλυφθεί όλη η περιοχή. Συλλέγουν λοιπόν αυτοί οι αισθητήρες δεδομένα και μέσω αλγορίθμων πρόβλεψης αναλύουμε την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς , το επίπεδο κινδύνου  βάση της θερμοκρασίας, της υγρασίας , της έντασης των ανέμων και έπειτα υπάρχει το κομμάτι του άμεσου εντοπισμού της φωτιάς. Ουσιαστικά έχουμε δύο αισθητήρες ο ένας αναγνωρίζει τη φλόγα και ο άλλος τον καπνό και σημαίνει άμεσα τον κίνδυνο".

Ως προς τον τρόπο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής της ο κ. Κοκορόγιαννης σημείωσε τα εξής: «H ειδοποίηση μέσω ενός ειδικού λογισμικού μπορεί να φτάσει στην πυροσβεστική είτε σε κάποιον ιδιώτη που θέλει να προστατεύσει την έκτασή του. Πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης είναι ένας στόλος με drones τα οποία φέρουν ειδικές βόμβες κατάσβεσης της φωτιάς, θέλουμε μάλιστα  να έρθουμε σε επαφή με τους προμηθευτές αυτού του υλικού για την κατάσβεση . Τα drones αυτά θα είναι τηλεκατευθυνόμενα μέσω του λογισμικού που θα προσφέρουμε, είτε στην πυροσβεστική, είτε σε κάποιον ιδιώτη και θα επεμβαίνουν στην πυρκαγιά από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής της».

 

«Κυριότερος πελάτης μας θέλουμε να είναι οι κυβερνήσεις»

Ο φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε ακόμα πως :«Ακόμα δεν έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιον κρατικό φορέα και αυτός είναι και ο στόχος μας.  Ο κυριότερος πελάτης για εμάς θέλουμε να είναι οι κυβερνήσεις. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία , γιατί ακόμα είναι σε πρώιμο στάδιο και το hardware και το λογισμικό. Θεωρητικά φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε την υπηρεσία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022».

Για την αφετηρία της ιδέας αυτής ο κ. Κοκορόγιαννης τόνισε τα εξής: «Η ιδέα αυτή ξεκίνησε στο πλαίσιο του μαθήματος επιχειρηματικότητας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ξεκίνησε όλο αυτό αρχικά θολά σαν ιδέα και με αρκετές συζητήσεις προσπαθήσαμε να σκεφτούμε μια ιδέα που να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα της χώρας μας , αν και οι πυρκαγιές είναι παγκόσμιο φαινόμενο, και θέλαμε να είναι κάτι μεγάλο και ολοκληρωμένο. Τώρα συμμετέχουμε αύριο στον διαγωνισμό «JA Start Up» του Junior Achievement Greece και ευελπιστούμε να πάρουμε την πρώτη θέση και να προκριθούμε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό».

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις