Μ. Χρυσοχοΐδης: Νέο μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων συναθροίσεων

Το νέο μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων συναθροίσεων της αστυνομίας, παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

 

Νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των δημόσιων συγκεντρώσεων επιχειρεί να καθιερώσει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων η  αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης και η αναλογική αντίδραση της ελληνικής αστυνομίας. «Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία Αστυνομική Αρχή

Σύμφωνα με το Σχέδιο, είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία Αστυνομική Αρχή, η οποία με γραπτή απόφασή της, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για τις συναθροίσεις, ενημερώνει τους οργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί και ορίζει Αστυνομικό Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την προπαρασκευαστική επικοινωνία μαζί τους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός νέου modus operandi, το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια». «Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Επιπλέον, καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ότι αφορά τα δακρυγόνα. Σύμφωνα με τον υπουργό «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

Οι περιορισμοί

Η εκτίμηση επικινδυνότητας πραγματοποιείται με τη χρήση δύο δεικτών: α) τους κινδύνους που προκύπτουν από την ίδια τη συνάθροιση και β) από την τρωτότητα της.

Κριτήρια για την επιβολή των περιορισμών αποτελούν ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση σε συνάρτηση με α) την περιοχή πραγματοποίησή της, β) τις ειδικότερες κυκλοφοριακές συνθήκες, γ) τα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος και δ) τη σημασία της οδού ή την οδών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τη συνάθροιση στην εν γένει κυκλοφορία και γενικότερα ο βαθμός διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Στην απόφαση επιβολής περιορισμών της Αστυνομικής αρχής θα γίνεται εκτίμηση της επικινδυνότητας της συνάθροισης και αιτιολόγηση αυτής, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των συμμετεχόντων και των διερχόμενων πολιτών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, ενώ αλλάζει εκ βάθρων η δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις