Σουηδία: Πώς μάχεται ενάντια στον κορονοϊό - Τι συνέβη με την «ανοσία της αγέλης»

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε τη λήψη δραστικών μέτρων ενάντια στον κορονοϊό-Γιατί απέτυχε το σχέδιο για την «ανοσία της αγέλης»Της Βίκυς Καλοφωτιά

Ήταν πριν από κάποιες ημέρες, όταν ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του αυστηρότερα μέτρα προστασίας από την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού, κάτι που αρκετοί ερμήνευσαν ως παραδοχή ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» δυστυχώς δεν υπήρξε αποτελεσματικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία είχε μέχρι πρότινος υιοθετήσει μια πιο χαλαρή και επιδερμική προσέγγιση αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αρνούμενη να επιβάλει εθνικό lockdown και ούσα ουσιαστικά υπέρμαχος της κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα φρόντιζαν να τηρήσουν εθελοντικά οι πολίτες. Επιπλέον, σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, η Σουηδία έλαβε τα λιγότερα περιοριστικά και αυστηρά μέτρα, προτιμώντας να δώσει έμφαση στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

ανδρας βημα σημαια

«Έχει μεγάλη σημασία όλοι να ενεργήσουν ως έθνος»

Ωστόσο, κρίνοντας από τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, στη χώρα των 10.358.000 κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί 6.555 θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 επί συνόλου 231.000 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 έως αυτό το στάδιο. Χωρίς αμφιβολία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, και η Σουηδία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, οπότε ήταν θέμα χρόνου ο Στέφαν Λεβέν να παραδεχτεί δημόσια ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης το να περιμένει τόσο πολύ προτού λάβει πιο δραστικά μέτρα και να αποτρέψει την περαιτέρω διασπορά του επικίνδυνου ιού.

Ο ίδιος τόνισε απευθυνόμενος προς το λαό πως «η Σουηδία τίθεται υπό δοκιμασία αλλά θα την αντέξει» επιμένοντας ότι «έχει μεγάλη σημασία όλοι να ενεργήσουν ως έθνος», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί, σπίτια συνεχίζουν να οικοδομούνται, στρώνονται δρόμοι, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά στα σχολεία τους».

εργαστηριο επιστημονας

«Σε ένα τρίτο κύμα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα πιεστεί ακόμη περισσότερο»

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The Washigton Post, το ποσοστό των κατά κεφαλήν θανάτων στη Σουηδία είναι αρκετές φορές υψηλότερο από ό,τι στη Φινλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία, όπου όλες εφάρμοσαν σχετικά νωρίς το καθολικό lockdown, κλείνοντας τις επιχειρήσεις και δίνοντας ουσιαστικά προτεραιότητα στην διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Πιστεύεται, επίσης ότι περίπου ένα στα πέντε άτομα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, το προσδόκιμο ζωής πέφτει για πρώτη φορά στη χώρα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας συνδέεται άμεσα με την πανδημία και την όλο και αυξανόμενη εξάπλωσή της.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν, όμως και οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας, Τόμας Λίντεν, ο οποίος τονίζει ότι «βλέπουμε ακόμα αύξηση στους ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα και εντατική περίθαλψη. Σε ένα τρίτο κύμα, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα είναι ακόμη πιο τεταμένο από ό,τι ήταν μέχρι τώρα». Μέχρι στιγμής, για τους άνδρες, το προσδόκιμο ζωής έχει ήδη μειωθεί στα 80,8 έτη, από τα 81,3 έτη που ήταν έως σήμερα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε η σουηδική στατιστική υπηρεσία για το έτος 2020. Την ίδια στιγμή το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες έπεσε στα 84,4 από τα 84,7 έτη που βρισκόταν στο παρελθόν.

δρομος ποδηλατο ανδρας

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 έφερε δραστικά μέτρα

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Σουηδία και την εκ του αποτελέσματος ουσιαστική αποτυχία της «ανοσίας της αγέλης», ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίο η χώρα να αλλάξει εντελώς την προσέγγισή της ενάντια στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, σε αυτό που ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν χαρακτήρισε ένα «πρωτοφανές» βήμα νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Σουηδοί δεν θα είναι πλέον ελεύθεροι να συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις σε ομάδες μεγαλύτερες των οκτώ ατόμων, ενώ η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται μετά τις 10 μ.μ.

Οι νέοι περιορισμοί στην καθημερινότητα έρχονται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι τα κρεβάτια εντατικής φροντίδας της Σουηδίας γεμίζουν ανησυχητικά γρήγορα, γεγονός που όπως φαίνεται, αποτέλεσε άλλη μία παράμετρο που δεν υπολόγιζαν να αντιμετωπίσουν οι υποστηρικτές της μέχρι πρότινος τακτικής που άφηνε στους πολίτες την πρωτοβουλία για την τήρησή τους με γνώμονα την αίσθηση του φιλότιμου και του σεβασμού για την υγεία του διπλανού τους.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές στη χώρα συνιστούν να μην δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην αποτελεσματική δράση ενός πιθανού μελλοντικού εμβολίου, όπως γνωστοποίησε μέσα από σχετικές δηλώσεις του ο Τόμας Λίντεν, λέγοντας πως «δεν πρέπει να πάρουμε το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο λίγους μήνες μακριά ως ένδειξη για απροσεξία με μέτρα».

μασκες χωμα

Γιατί απέτυχε η «ανοσία της αγέλης»

Η Σουηδία εξέπληξε τους πάντες τον περασμένο Μάρτιο με την απόφαση να μην επιβάλει  lockdown στον πληθυσμό της, μια στρατηγική που ήρθε σε αντίθεση με όλες τις ευρωπαϊκές στρατηγικές αντιμετώπισης του κορονοϊού. Αφότου επελέγη από την κυβέρνηση η τακτική της «ανοσίας της αγέλης», η χώρα δέχθηκε αρχικά δριμεία κριτική, ωστόσο στη συνέχεια προκάλεσε θαυμασμό, όταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

Όπως αναφέρει ειδικός από την υγειονομική Αρχή, οι προβλέψεις περί επιτυχίας της «ανοσίας της αγέλης» που έγιναν αρχικά, υπέθεσαν ότι δεν θα ακολουθούσε ένα δεύτερο κύμα, χάρη στο ποσοστό ανοσίας που είναι πιθανό να ήταν υψηλότερο στον σουηδικό πληθυσμό απ’ό,τι στους πληθυσμούς άλλων χωρών, που ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους μετά την επιβολή του lockdown.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Απριλίου, το 40% του πληθυσμού της Στοκχόλμης αναμενόταν ότι πιθανότατα θα είχε αναπτύξει αντισώματα τον Μάιο μετά το πρώτο κύμα. Ωστόσο, μόνο το 11,4% του πληθυσμού της Στοκχόλμης έχει εξασφαλίσει ανοσία, 6,3% στο Γκέτεμποργκ και 7,1% για ολόκληρη τη Σουηδία, όπως φέρνουν στο φως πρόσφατες μελέτες που δημοσίευσε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις