Σταϊκούρας - «Ιανός»: Τα 12 μέτρα για τους πληγέντες

«Η κυβέρνηση δρα με ταχύτητα, με συνεκτικό και άμεσο τρόπος στην στήριξη των πληγέντων του Ιανού», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών από τον κυκλώνα που έπληξε τη χώρα μας, αλλά και την πανδημία του κορονοϊού.

Επεσήμανε πως δεν είναι μόνο τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες που αναφέρονται στο παρόν νομοσχέδιο, αλλά και μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί με την παράλληλη υπογραφή απλών Υπουργικών Αποφάσεων, για θέματα που δε χρειάζονται νομοθέτηση.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε προτάσεις, αρκεί όμως αυτές να έχουν πληρότητα.

Υπουργικές αποφάσεις

Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι έχουν υπογραφεί όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις για εξάμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων και για τα ΕΝΦΙΑ.

Οι 22 περίπου δήμοι των τριών περιφερειακών ενοτήτων έχουν επιχορηγηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών με περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για τις οικοσκευές. Αυτά είπε είναι ανεξάρτητα των 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που νομοθετούνται.

Ακόμα, τόνισε πως επιχορηγούνται οι 22 δήμοι και τρείς περιφέρειες με 29 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών, ενώ παράλληλα το υπουργείο Υποδομών έχει καλέσει τους δήμους να καταθέσουν τεχνικά δελτία έργων προκειμένου να τους δοθεί ένα ακόμα εκατομμύριο βοήθεια.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι για τα έργα αυτά, με την υποβολή των τεχνικών δελτίων από τους δήμους, θα χρειαστούν επιπρόσθετα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Αποζημιώσεις στους αγρότες

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους αγρότες, είπε πως τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές και τις απώλειες, όχι μόνο αυτές που καλύπτει ο Οργανισμός αλλά όλες και προσέθεσε πως σήμερα το απόγευμα, υπάρχει σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το υπουργείο Οικονομικών για να εξεταστεί πώς μπορεί να υπάρξουν αποζημιώσεις αγροτών για ζημίες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Επισήμανε πως «για να φτάσουν γρήγορα τα χρήματα των επιδοτήσεων στους δικαιούχους» φτιάχνεται μια βάση δεδομένων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε μέσω της πλατφόρμας να δηλώσουν οι πολίτες τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Τόνισε δε πως όλα τα ποσά των επιχορηγήσεων είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

Σχετικά με την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε πως «βελτιώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για να επιταχύνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία, γι' αυτό και διευρύνεται ο αριθμός των στελεχών του Δημοσίου που δύνανται να συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου».

Τηλεφωνική γραμμή

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως εκτός από τα κέντρα ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών του υπουργείου Οικονομικών, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, θα υπάρξει και τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και καθοδήγησης στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου.

Μέτρα στήριξης

Σημείωσε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα εξετάζει κατά περίπτωση και θα δρομολογεί άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Τόνισε δε πως με το νομοσχέδιο, η αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί κινητής και ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές παρατείνεται για ένα έτος μέχρι 30.9.2021

Τέλος, ο κ. Σταικούρας διευκρίνισε πως και «η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 που είχαμε πει ότι θα ήταν τον Νοέμβριο θα συμπεριλάβει αυτές τις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση του ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».

Περισσότερα σε Ειδήσεις