fbpx
Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σταϊκούρας: Διπλάσιο ποσό θα λάβουν τον Δεκέμβριο 482.335 δικαιούχοι - Όλα τα...

Σταϊκούρας: Διπλάσιο ποσό θα λάβουν τον Δεκέμβριο 482.335 δικαιούχοι – Όλα τα μέτρα στήριξης

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους επλήγησαν από την πανδημία, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προέβη στην ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στήριξης, τα οποία εξειδίκευσε σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, ένα από τα οποία είναι ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την τακτική καταβολή θα λάβουν τον Δεκέμβριο διπλάσιο ποσό ενίσχυσης. Το μέτρο αυτό αφορά 482.335 δικαιούχους, που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που λαμβάνουν σήμερα οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 200 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά η ενίσχυση των Χριστουγέννων θα ανέλθει στα 800 ευρώ.

Τι δήλωσαν οι υπουργοί

«Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, με έναν έκτακτο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Εισοδήματος», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Εκτός από το χριστουγεννιάτικο βοήθημα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις να φθάνει τα 1,2 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης:

Αναστολή σύμβασης εργασίας

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.

Για το χρονικό αυτό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ήδη υλοποιείται, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί μέχρι αύριο.

Δόσεις τραπεζικών δανείων

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Πρόγραμμα που εγκρίθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων – εξυπηρετούμενων και μη – δανείων.

Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται. Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Μείωση ενοικίου

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.

Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί μέχρι αύριο.

Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

Πληρωμές επιταγών

Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Διεύρυνση συμμετοχής επιχειρήσεων

Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Δικαίωμα συμμετοχής αποκτούν και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου – Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του 3ου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν  σημαντικά ποσά στους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

Επέκταση χρηματοδότησης και το 2021

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύεται και ανέρχεται, πλέον, στα 1,2 δισ. ευρώ.

Επομένως, μαζί με τον επόμενο κύκλο που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα ξεπεραστούν, αθροιστικά, τα 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων εντός του 2020, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ