Επικίνδυνη αύξηση συνταξιούχων το 2021 - Οι στόχοι του νέου υπουργού Εργασίας

Έως και 200.000 θα βγουν φέτος στη σύνταξη - Η έκδοση 280.000 εκκρεμών συντάξεων και η προώθηση των νέων επικουρικών βρίσκονται στην πρώτη θέση της ατζέντας του Κωστή Χατζηδάκη

Στη σύνταξη αναμένεται να οδηγηθούν έως και 200.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του 2021, λόγω της ολοκλήρωσης των μεταβατικών διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387 του 2016), της καθιέρωσης από το 2022 και μετά των 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας (ή τουλάχιστον 15 ετών και του 67ου έτους) για την απόκτηση δικαιώματος συνταξιοδότησης, καθώς και της συμπλήρωσης, εντός της τρέχουσας χρονιάς, των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την ολοκλήρωση του επαγγελματικού τους βίου από έναν σημαντικό αριθμό απασχολουμένων, οι οποίοι «κόλλησαν» το πρώτο ένσημο τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, το 2021 είναι το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα σχετικά ευνοϊκά όρια ηλικίας, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα καταργηθούν όλες οι διατάξεις που επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, για όσους ασφαλισμένους και όσες ασφαλισμένες δεν πιάσουν τα υφιστάμενα όρια μέσα στην τρέχουσα χρονιά, από το ’22 και μετά οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται είτε με συμπληρωμένα 40 έτη εργασίας και το 62ο έτος της ηλικίας τους, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους και τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (4.500 ημέρες ασφάλισης).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση, φέτος, των μεταβατικών διατάξεων του νόμου 4387 του 2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), βάσει των οποίων δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με πιο ευνοϊκά όρια ηλικίας, αποτελούν δύο από τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων πρόκειται, μέχρι το τέλος του 2021, να προχωρήσει στην υποβολή αιτήσεων για τη λήψη σύνταξης.

Στην επίσπευση της «εξόδου» τους από τις εργασίες τους συνηγορούν, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, και οι προτάσεις της πρόσφατης «έκθεσης Πισσαρίδη», οι οποίες, εφόσον υιοθετηθούν και λάβουν τη μορφή νόμου, τότε αναμένεται να «κουρέψουν» σημαντικά τη δυνατότητα, που δίδεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, συνυπολογισμού έως και 7 πλασματικών ετών για τη λήψη σύνταξης. Εάν αυτό το ενδεχόμενο επαληθευτεί, όπως εκτιμούν ειδικευμένοι στο ασφαλιστικό νομικοί, τότε από το 2022 και μετά πολλοί εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στη συμπλήρωση των απαιτούμενων όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, βλέποντας το «όνειρο» της λήψης σύνταξης να απομακρύνεται, χρονικά, αρκετά.

Επίσης, στην «έξοδο» ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων προς τη σύνταξη φέτος, συνηγορεί το ότι μέσα στο 2021 συμπληρώνουν τις υφιστάμενες προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους αρκετοί απασχολούμενοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μετά. Πλέον, ένας μεγάλος αριθμός αυτών είτε ήδη έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», είτε φέτος συμπληρώνει από 35 έως και 40 έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα, με ή χωρίς την αξιοποίηση πλασματικών ετών ανάλογα με την κάθε περίπτωση, να έχει τη δυνατότητα υποβολής σχετικού αιτήματος προς τον ΕΦΚΑ για την ολοκλήρωση του επαγγελματικού τους βίου.

Η αποχώρηση, φυσικά, ενός μεγάλου αριθμού απασχολουμένων προς τη συνταξιοδότηση θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη «φορτωμένο» Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και συγκεκριμένα τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στον ΕΦΚΑ είναι γνωστό ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα δεκάδες χιλιάδες συνταξιοδοτικά αιτήματα. Οι αιτήσεις αυτές παραμένουν αδιεκπεραίωτες εδώ και 3, 4 ή και περισσότερα χρόνια, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα της διευθέτησης τους, το οποίο έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο η νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι στόχοι του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Η δραστική μείωση - διεκπεραίωση των περισσότερων από 282.000 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων και η προώθηση του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης συμπεριλαμβάνονται μέσα στους βασικούς στόχους του νέου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Ειδικά το θέμα των εκκρεμών συντάξεων αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τον κ. Χατζηδάκη και έναν από τους βασικότερους λόγους της πρόσφατης απομάκρυνσης του Γιάννη Βρούτση από τη θέση του υπουργού Εργασίας.

Αν και ο κ. Βρούτσης είχε επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση για την αύξηση των αδιεκπεραίωτων συνταξιοδοτικών αιτημάτων, υποσχόμενος την έκδοση μέσα σε λίγα λεπτά «ψηφιακών συντάξεων», τελικά επί των ημερών του ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά. Πλέον, υπολογίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται -και «βαλτώνουν» για δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια- στον ΕΦΚΑ περισσότερες από 280.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης (εκ των οποίων περίπου 160.000 αφορούν σε κύριες και 120.000 σε επικουρικές).

Ο κ. Χατζηδάκης φέρεται ότι είναι έτοιμος να προωθήσει ένα σχέδιο «τριών ταχυτήτων» για τη δραστική μείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων μέσα στο 2021, το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής στάδια: α) Την ενίσχυση του μηχανογραφικού συστήματος και τη χορήγηση μπόνους στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για την περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών, β) την πιο άμεση προώθηση προς διεκπεραίωση των νέων αιτημάτων, ούτως ώστε να μη συσσωρεύονται μαζί με τις προϋπάρχουσες και γ) τη χορήγηση περισσότερων προσωρινών συντάξεων, για να μη μένουν οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες χωρίς καμία οικονομική στήριξη.

Επικουρικές συντάξεις

Επίσης, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου, έχουν εξίσου ψηλά στην ατζέντα τους τη μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα της δημόσιας ασφάλισης, δηλαδή των επικουρικών συντάξεων. Με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2022, οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου θα συγκεντρώνονται σε έναν ατομικό «κουμπαρά» και η επικουρική του θα διαμορφώνεται με καθαρά ανταποδοτικούς όρους.

Στους πιο βασικούς στόχους του κ. Χατζηδάκη, δεδομένων των σημαντικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας ελέω και της κρίσης του κορονοϊού, συμπεριλαμβάνονται επιπλέον οι εξής:

  • Η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου: Ήδη, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τον προκάτοχό του Γ. Βρούτση. Ο νέος υπουργός αναμένεται να ενισχύσει και να προσθέσει διατάξεις που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, χωρίς να αποτελούν «τροχοπέδη» στα όποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα παρουσιάζει η αγορά εργασίας.
  • Η ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας: Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους δικαιούχους το στεγαστικό επίδομα, να αυξηθεί το ποσό του επιδόματος παιδιού και να στηριχθούν περαιτέρω οι πολίτες με αναπηρίες.
  • Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και του ΕΣΠΑ: Μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο κ. Χατζηδάκης φέρεται αποφασισμένος να ενισχύσει τις δράσεις κατάρτισης με στόχο την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στις ανάγκες της νέας εποχής.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην kedenews που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο

Περισσότερα σε Ειδήσεις