Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, βγαίνουν και σήμερα σε δρόμους πολλών περιοχών της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να διαδηλώσουν τα αιτήματα τους για τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών

Ζητούν από την κυβέρνηση λήψη μέτρων, έναν χρόνο μετά από το κλείσιμο των πανεπιστημίων. Φοιτητές, μαθητές και σπουδαστές εκφράζουν την αγωνία τους για τις σπουδές τους και καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην λαμβάνει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της Εκπαίδευσης, ώστε να γίνεται παντού διά ζώσης, την ίδια ώρα που περνά αντιδραστικά νομοσχέδια και στην Εκπαίδευση.

Συγκέντρωση στην Αθήνα

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στο κάλεσμά τους, φοιτητικοί σύλλογοι καταδικάζουν την πολιτική της «διά ζώσης καταστολής - εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Ζητούν ανοιχτές σχολές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, μέσω αξιοποίησης των υφιστάμενων χώρων και προσλήψεων, ώστε να διαμορφωθούν όροι ασφαλούς επιστροφής στα διά ζώσης μαθήματα.

Απαιτούν να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του νέου νόμου, στον οποίον συμπεριλαμβάνεται η πανεπιστημιακή αστυνομία και αποστέλλουν ανάλογο μήνυμα προς την κυβέρνηση και για τις νέες ρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τις οποίες ετοιμάζει.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές όλης της χώρας να διαδηλώσουν μαζί με τους φοιτητές και να μην πάψουν να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την επιστροφή στα σχολεία, με όρους ασφάλειας και προστασίας της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

  • Καταγγέλλουν πως εδώ κι έναν χρόνο λειτουργούν υπό συνθήκες πίεσης, με τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν και έρχονται αντιμέτωποι και με νέα μέτρα, τα οποία εμποδίζουν τον αγώνα τους για μόρφωση.
  • Διεκδικούν, επιπλέον να ανασταλούν όλες οι αλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, να μην ισχύσουν προσεχείς πανελλαδικές, να αποσυρθεί η «τράπεζα θεμάτων» και η ελάχιστη βάση εισαγωγής και να δοθούν ενδοσχολικές εξετάσεις.

Κάλεσμα απευθύνουν, παράλληλα, η ΟΛΜΕ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής.

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχο συλλαλητήριο οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Δεκαεννέα φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και ο ΣΟΦΕΘ, καλούν στη σημερινή συγκέντρωση η οποία θα γίνει στη 1 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν, επίσης, οι ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης.

Ανάλογες κινητοποιήσεις για σήμερα έχουν οριστεί:

Στην Κατερίνη, στις 5.30 μ.μ., στο σιντριβάνι - πλατάνι.

Στην Κοζάνη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Πτολεμαΐδα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στην Αλεξανδρούπολη, στη 1 μ.μ., στο δημαρχείο.

Στην Ξάνθη, στη 1 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Κομοτηνή, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

Στα Γιάννενα, στις 12 μ., στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στη Λάρισα, στις 13.30, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στον Βόλο, στις 12 μ., στον Θόλο.

Στα Τρίκαλα, στις 6.15 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη Χαλκίδα, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στη Λαμία, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Πάτρα, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Στην Καλαμάτα, στη 1 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Τρίπολη, στις 2 μ.μ., στην πλατεία Πέτρινου.

Στο Ηράκλειο, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στα Χανιά, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.

Στο Ρέθυμνο, στις 12 μ., στο δημαρχείο.

Στην Ικαρία, στις 2 μ.μ., στην πλατεία Ευδήλου.

Στη Ρόδο, στις 4.30 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου.

Στη Μυτιλήνη, στις 12 μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Περισσότερα σε Ειδήσεις