M. Σφακιανάκης: Το ΤΙΚ ΤΟΚ είναι η χαρά του παιδόφιλου

Προβληματισμό προκαλούν οι προειδοποιήσεις του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος για την «εισβολή» παιδόφιλων στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης TIK TOK

Του Κώστα Παππά

Την ίδια στιγμή η ανησυχία για την διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορά σε 600.000 χρήστες του facebook στην Ελλάδα επιτείνει τον σκεπτικισμό για τα μεγαθήρια των social media και την ασφάλεια που αυτά παρέχουν στους χρήστες τους.

Το kedenews.gr επικοινώνησε με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη ιδρυτή του Ινστιτούτου για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο CSIi. Xαρακτήρισε αρχικά το ΤΙΚ ΤΟΚ ως χαρά του παιδόφιλου και στη συνέχεια μας αποκάλυψε το προφίλ εκείνων των ανθρώπων που προσεγγίζουν με επικίνδυνα ένστικτα τα παιδιά. Μας είπε λοιπόν: «Για το ΤΙΚ ΤΟΚ εδώ και 4 χρόνια φωνάζω ότι η πλατφόρμα αυτή είναι η χαρά του παιδόφιλου και του παιδεραστή. Εμείς προτείνουμε σαν ινστιτούτο CSIi να επιτρέπουμε το ΤΙΚ ΤΟΚ στα παιδιά γιατί ότι απαγορεύεις κάνουν το αντίθετο , όμως να είναι ιδιωτική προβολή και όχι δημόσια να μπορεί κάθε παιδόφιλος να μπαίνει μέσα και να βλέπει».

Το προφίλ των παιδόφιλων στο ΤΙΚ ΤΟΚ – «Εμφανίζονται σαν παιδιά»

Σχετικά με το προφίλ των παιδόφιλων που προσεγγίζουν μέσα από την πλατφόρμα ΤΙΚ ΤΟΚ τα ανυποψίαστα θύματά τους ανέφερε: «Οι παιδόφιλοι αυτοί εμφανίζονται σαν μικρά παιδάκια. Ο 70χρονος παιδόφιλος δεν εμφανίζεται όπως είναι στην πραγματικότητα. Θα εμφανιστεί όμως σαν Σοφούλα 13 και θα μιλάει με την Μαρία 11 ώστε να προσεγγίσει το παιδί και στη συνέχεια θα αρχίσει να μιλάει μαζί του και σιγά σιγά θα εξωτερικεύει τα επικίνδυνα ένστικτά του. Υπάρχουν όμως φίλτρα που προστατεύουν από όλα αυτά. Όπως το smart home security. Από τα δύο καλύτερα στον κόσμο για να ελέγχεις το παιδί και την ασφάλειά του».

Μεγάλες ευθύνες της Facebook για την διαρροή δεδομένων

Ο κ. Σφακιανάκης αναφερόμενος στην διαρροή προσωπικών δεδομένων από το facebook μίλησε για μεγάλες ευθύνες της εταιρείας: «Για το facebook υπάρχουν μεγάλες ευθύνες , γιατί η facebook έπρεπε προ δύο ετών να αναφέρει το συμβάν και να ξέρουμε ότι είχε γίνει, όπως οφείλει από το νόμο το GDPR.

H εταιρεία είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος και πολλοί πολίτες που είναι μέσα είναι ευρωπαίοι πολίτες, άρα οφείλει να τηρεί τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το πρώτο φάουλ το έκανε η εταιρεία που δεν το έχει ανακοινώσει, εκτός και αν το ανακοίνωσε και εμείς δεν το γνωρίζουμε. Κάθε πολίτης που έχουν διαρρεύσει τα προσωπικά του δεδομένα πρέπει η facebook να τον ενημερώσει και εκεί πρέπει να φανεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Όσοι πολίτες έχασαν τα στοιχεία τους πρέπει να ενημερωθούν και παράλληλα κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας αυτής».

Χρυσός τα προσωπικά δεδομένα

Μιλώντας για την αξία των προσωπικών δεδομένων είπε ότι αυτές οι διαρροές γίνονται για κάποιος ευκαιρία πλουτισμού, καθώς μέσα από αυτά τα δεδομένα εταιρείες μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα για τον τρόπο ζωής μας και τις τάσεις που επικρατούν κάθε φορά στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα δεδομένα, τα big data είναι χρυσός . Πεντακόσια εκατομμύρια προσωπικά στοιχεία ανθρώπων, τι κάνουν, τι έφαγαν, τι ήπιαν είναι γνωστά. Άρα αν έχεις 500 εκατομμύρια χρήστες με τα στοιχεία τους έχεις χρυσό στα χέρια σου. Με 82 εκατομμύρια λένε ότι ο Τραμπ πήρε τις εκλογές.

Μόλις ο ερευνητής Νιούλερ έβγαλε το πόρισμά του ανέφερε ότι κάποιοι με 82 εκατομμύρια δεδομένα χρηστών έκαναν παιχνίδι στις εκλογές. Σκεφτείτε τι γίνεται με 500 εκατομμύρια. Αλήθεια με τόσους ανθρώπους τι μπορεί να κάνεις; Το θέτω ως ερώτημα στους αναγνώστες σας» είπε ο κ. Σφακιανάκης και αναρωτήθηκε: « Αλήθεια η facebook είχε λάβει την ανάλογη προστασία για να είναι ασφαλής; Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσοι μπαίνουμε στη facebookυπογράφουμε ότι η εταιρεία δεν εγγυάται την ασφάλεια των εφαρμογών. Έχουμε δυστυχώς υπογράψει έναν όρο όλοι μας ότι η εταιρεία δεν εγγυάται την ασφάλεια. Άρα έχουμε υπογράψει ότι και διαρροή να γίνει η εταιρεία δεν εγγυάται τίποτα».

Περισσότερα σε Ειδήσεις