Άνοιγμα Εμπορικών Κέντρων: Αόρατο σύστημα καταγγέλλει ο ΣΕΛΠΕ

Την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση μέρους του εμπορικού κόσμου που δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση προκάλεσε η Κυβερνητική απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά κέντρα.

Του Κώστα Παππά

Ούτε αυτή την εβδομάδα δόθηκε το πράσινο φως από την κυβέρνηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής  που δραστηριοποιούνται στα εμπορικά κέντρα και τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος εκπροσωπεί πάνω από 150.000 εργαζόμενους στο χώρο του λιανεμπορίου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για επιλεκτικές αποφάσεις που αντιβαίνουν "τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς, όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού".

Σήμερα ο Πρόεδρος τους ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής μιλώντας στο kedenews.gr μίλησε για κάποιο αόρατο σύστημα που αποφασίζει επιλεκτικά και χωρίς πλήρη τεκμηρίωση". Αφού ξεκαθάρισε οτι σέβεται την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων , αλλά και την Πολιτεία αναρωτήθηκε ωστόσο: "Ποιος αποφασίζει τελικά" για το άνοιγμα των καταστημάτων; Ο κ. Μακρής σε υψηλούς τόνους είπε: "Το όποιο σύστημα αποφασίζει θα πρέπει τεκμηριωμένα να θέσει τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και να μας πουν , φταίει  το λιανεμπόριο; Πως μπορούν ατεκμηρίωτα και παίρνουν αποφάσεις; Εμείς θέλουμε διάλογο και δεν διαμαρτυρόμαστε χωρίς λόγο. Το πρόβλημα είναι τεράστιο πια . Δεν υπάρχει ανταγωνισμός , δεν υπάρχει πληθώρα προϊόντων ,δεν υπάρχει εισπραξιμότητα των φόρων".

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ αναρωτήθηκε  αν μπορεί  να αποδείξει κάποιος  αν 40 άτομα σε ένα στρέμμα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα περισσότερο  από 3 άτομα σε 10 τετραγωνικά μέτρα. Ο κ. Μακρής υποστήριξε ακόμα οτι τα εμπορικά κέντρα δεν ενισχύουν τον συγχρωτισμό στα ΜΜΜ , καθώς οι πολίτες μεταβαίνουν σε αυτά με τα αυτοκίνητά τους.  "Με ποια λογική λέμε εσύ άνοιξε και εσύ κλείσε" δήλωσε .

"Σκοτώνουμε πρώτα την οικονομία και μετά λυπόμαστε"

Ο κ. Μακρής έκανε λόγω για  αντισυνταγματικότητα στην προσπάθεια παρέμβασης  στον ανταγωνισμό και την ελεύθερη επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ επισήμανε: " Δεν μπορεί να επιτρέπονται οι διαδηλώσεις , ο συνωστισμός στις πλατείες και να μην επιτρέπουμε να λειτουργήσει ολόκληρη η αγορά. Σκοτώνουμε πρώτα την οικονομία και μετά λυπόμαστε. Ζητάμε με κανόνες να δουλέψουμε. Από τη λειτουργία των επιχειρήσεων θα  προκύψουν οι φόροι , τα χρήματα προς τους προμηθευτές ,τα δάνεια των τραπεζών και τα χρήματα των εργαζομένων μας".

 

Αποσυμπίεση το shopping therappy

Ο κ. Μακρής επισήμανε ακόμα οτι το shopping therappy θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσυμπιεστικά για την ψυχολογία των ανθρώπων , ενώ διευκρίνισε οτι η λειτουργία της αγοράς από το διαδίκτυο  οδηγεί στο κόψιμο δελτίων στο εξωτερικό με οτι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις