Self tests:Απαράδεκτη η πώληση τους σε Σούπερ Μάρκετ, αντιδράσεις από Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ώρες μετά τη διαρροή σε φιλοκυβερνητικά μέσα για την πώληση των self tests και από τα Σούπερ Μάρκετ. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο άμεση ήταν η αντίδραση του ΕΟΦ και των φαρμακοποιών. 

Του Κώστα Παππά

Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΦ  με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «η διάθεση των τεστ covid-19 (rapid - self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία». Στο χορό των αντιδράσεων , μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μπήκε άμεσα με ανακοίνωσή του και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής που αφήνει σαφείς αιχμές μέσα από  ανακοίνωσή του προς την κυβέρνηση.  "Προς τους συνήθεις φίλους της κυβέρνησης", τονίζεται στην ανακοίνωση, με σαφή αναφορά στους μεγάλους ιδιοκτήτες των Σούπερ Μάρκετ.

Το kedenews επικοινώνησε με τον κ. Κωνσταντίνο Λουράντο Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που δεν έκρυψε την ανησυχία του για την διαρροή αυτή, εκτιμώντας οτι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι η απαρχή διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα Σούπερ Μάρκετ.

Μπορεί να είναι η αρχή για την διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων σε Σούπερ Μάρκετ

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λουράντος είπε: "Δεν μπορεί να πωλούνται τα self test στα Σούπερ Μάρκετ γιατί είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Είναι παράνομο. Για να πωλούνται πρέπει να βγει μια νέα υπουργική απόφαση , ένας νόμος , κάτι που να διέπει την πώληση αυτών των τεστ από άλλα κανάλια πλην φαρμακείου. Επειδή αυτό θεωρούμαι οτι είναι μια αρχή για να μπαίνουν στα Σούπερ Μάρκετ και προϊόντα φαρμακείου , θεωρούμαι οτι είναι απαράδεκτο να ισχύει κάτι τέτοιο όταν εκ του νόμου απαγορεύεται. Όταν βλέπω αυτή τη διαρροή να την έχουν αποκλειστικά φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μπορεί  ο καθένας να κάνει τους συνειρμούς του. Γι'  αυτό ακριβώς το λόγο είπαμε στο τέλος της ανακοίνωσης οτι περιμένουμε την επίσημη θέση της κυβέρνησης. Πολλές φορές οι διαρροές προβληματίζουν".

Image removed.

Οι φαρμακοποιοί δέχονται τεράστια πίεση καθημερινά

Ο κ. Λουράντος στη συνέχει αναφέρθηκε στην καθημερινή προσφορά των φαρμακοποιών , όλο αυτό το διάστημα είτε στη διάθεση των self tests είτε στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό:  "Έρχεται εδώ ο κόσμος ζητάει τεστ, μία να  να δικαιούται , μία να μην δικαιούται και εκνευρίζεται ,  αναρωτιέται γιατί δεν δικαιούμαι ;  Προσπαθούμε να τον ενημερώσουμε , να του κλείνουμε τα ραντεβού, να ζητάνε πολλοί να μην είναι Astrazeneca το εμβόλιο που θα κάνουν , να  αλλάζουμε το ραντεβού , να ψάχνουμε εμβολιαστικό κέντρο που είναι ελεύθερο. Αυτά τα πράγματα τα ανέλαβαν οι φαρμακοποιοί, η πίεση μας είναι τεράστια καθημερινά. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει δείξει διάθεση συνεργασίας".

O κ. Λουράντος σημείωσε ακόμα με νόημα : "Εγώ δεν έχω λόγω να είμαι υπέρ κάποιας κυβέρνησης ή όχι , αλλά από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη την βάλαμε. Εμείς κάναμε όλη αυτή τη δουλειά μέχρι το τέλος Μάϊου. Δεν το βλέπουμε κομματικά , δεν ξέρουμε αν κυβέρνηση είναι η ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ ή όποιος άλλος, δεν έχουμε πρόβλημα  να αλλάξουμε και την ψήφο μας μπροστά σε κάποιες καταστάσεις".

Περισσότερα σε Ειδήσεις