Self tests: Ακατάλληλα για τους κάδους απορριμμάτων - Υψηλή η επικινδυνότητα τους

Προβληματισμένοι είναι οι φαρμακοποιοί σχετικά με την διαχείριση αποβλήτων των self tests καθώς κάνουν λόγο για ασαφείς οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές

Σε διπλή σακούλα συστήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τοποθετούνται τα θετικά self tests και στη συνέχεια μπορούν να απορριφθούν στους πράσινους ή γκρι κάδους σκουπιδιών της γειτονιάς.

Ωστόσο, προβληματισμένοι δηλώνουν στο kedenews.gr οι φαρμακοποιοί για την διαδικασία απόρριψης των αυτοδιαγνωστικών τεστ καθώς πρόκειται για επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. «Η πρώτη ερώτηση που είχαμε θέσει ως φαρμακοποιοί όταν μάθαμε για τα self test ήταν που θα καταλήγουν μετά την χρήση τους και μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφή απάντηση για αυτό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι κάδοι στα φαρμακεία ώστε να μπορούν οι πολίτες να έρχονται να τα πετάνε. Και ας πούμε ότι το αρνητικό το πετάμε στους κοινούς κάδους. Το θετικό; Θα περνάει από επεξεργασία και κατά συνέπεια από ανθρώπινα χέρια. Με αυτό τι γίνεται;»

Η ουσία που προκαλεί μεγάλη ανησυχία (SVHC)

Όπως καταγγέλλει στο kedenews.gr η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, δεν υπάρχουν μεταφράσεις σχετικά με τις ακατάλληλες ουσίες που υπάρχουν στα self test με τον σύλλογο να μεταφράζει τις εσώκλειστες οδηγίες που υπάρχουν στα γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.

Μάλιστα, όπως δηλώνει και ο σύλλογος σε ανακοίνωση του: «Η ουσία που εμπεριέχεται στα ατομικά τεστ και θα καταλήξει στα ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ με ότι αυτό συνεπάγετε ανήκει σε μια κατηγορία ουσιών SVHC (substance of very high concern).

Μια ουσία μπορεί να προταθεί ως SVHC εάν πληροί ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • είναι καρκινογόνο
  • είναι μεταλλαξιογόνο
  • είναι τοξικό για την αναπαραγωγή
  • είναι ανθεκτικό , βιοσυσσωρευτικό και τοξικό (ουσίες ΑΒΤ)
  • είναι πολύ ανθεκτικό και πολύ βιοσυσσωρευτικό (ουσίες αΑαΒ)
  • υπάρχει "επιστημονική απόδειξη πιθανών σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον που προκαλούν ισοδύναμο επίπεδο ανησυχίας

Tέτοιες ουσίες ταυτοποιούνται κατά περίπτωση.

Το κριτήριο «ισοδύναμης ανησυχίας» είναι σημαντικό επειδή αυτή η ταξινόμηση επιτρέπει σε ουσίες που, για παράδειγμα, είναι νευροτοξικές , ενδοκρινικές διαταραχές ή παρουσιάζουν με άλλο τρόπο έναν απρόβλεπτο κίνδυνο για την υγεία του περιβάλλοντος να ρυθμίζονται βάσει του REACH. (REACH είναι κανονισμός για την καταχώριση, αξιολόγηση, αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων...)».

Οι οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων για τα self test

Με αφορμή την έναρξη της μαζικής χρήσης των self-test από τους πολίτες, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων συστήνει τις εξής οδηγίες:

Αν το τεστ είναι αρνητικό:

Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

Αν το τεστ είναι θετικό:

Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Σημείωση: Οι οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test.

Περισσότερα σε Ειδήσεις