Έφτασαν 1 εκατ. self test στην Ελλάδα - Από αύριο στα φαρμακεία

Το Σάββατο 3 Απριλίου έφτασαν στην Ελλάδα 1 εκατ. self test τα οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμα από αύριο 6 Απριλίου στα φαρμακεία

Η παράδοση των 1 εκατ. self test θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία των αστικών κέντρων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Η διανομή των αυτοδιαγωστικών τεστ θα ξεκινήσει πρώτα από τους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών αλλά και στους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες από τις 12 Απριλίου. Στη συνέχεια, τα self test θα είναι διαθέσιμα και στον παραγωγικό πληθυσμό άνω των 18 ετών και τέλος θα διατεθούν στους πολίτες άνω των 67 ετών που έχουν θωρακιστεί από τον εμβολιασμό.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self- testing.gov.gr, η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη, ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Περισσότερα σε Ειδήσεις