Οικονομικό Επιτελείο: Ρυθμίσεις οφειλών αναλόγως...εσόδων τουρισμού

Ανεβαίνουν οι προσδοκίες επιχειρήσεων, επαγγελματιών, νοικοκυριών, για μια νέα «γενναία» ρύθμιση των οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία, καθώς το οικονομικό επιτελείο όχι μόνο δεν διαψεύδει ένα τέτοιο σενάριο, αλλά αντιθέτως επί της ουσίας το προαναγγέλλει. Βασικός και καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωσή της θα είναι η πορεία και τα έσοδα που θα αποφέρει ο τουρισμός. 

«Με αυτό θα κλείσει η περίοδος της κρίσης», έλεγε χαρακτηριστικά πριν από λίγο αρμόδια πηγή, ενώ το πρωί ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο, επιβεβαίωσε ότι μια νέα ρύθμιση είναι στο τραπέζι. Επί της ουσίας, μιλάμε για απλήρωτους φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορές αλλά και υποχρεώσεις που απορρέουν από την Επιστρεπτέα- δηλαδή συνολικά πάνω από 7 δισ ευρώ- τα οποία θα πρέπει να εξυπηρετηθούν παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν, πάντως, ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω κι ότι δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι για δευτερογενή κρίση. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Όσο περισσότερα έσοδα φέρει ο πληγωμένος κλάδος, τόσο το καλύτερο. Το βασικό σενάριο προβλέπει εισπράξεις στο 40-45% του 2019, δηλαδή 7-8 δισ ευρώ, ωστόσο εάν η απόδοση φτάσει τελικά στο αρχικό σενάριο (55-60%), τότε το ΑΕΠ θα ανέβει κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα. Ως αστάθμητος παράγοντας χαρακτηρίζεται και η αναβαλλόμενη κατανάλωση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση των αποταμιεύσεων κατά 24 δισ ευρώ.

Όσον αφορά στο φλέγον θέμα των αντικειμενικών αξιών, το τοπίο πλέον ξεκαθάρισε. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο θα εφαρμοστούν από την Πρωτοχρονιά του 2022 και θα συνοδευθούν από τις ανάλογες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ.

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις