Rapid tests: Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Με τη χώρα να βρίσκεται σε δεύτερο καθολικό lockdownκαι τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό να είναι ολοένα και αυξανόμενος, πλαφόν μπαίνει στα rapid tests στα 10 ευρώ και στα μοριακά 40 ευρώ. Πόσο αποτελεσματικά είναι όμως για τον ακριβή εντοπισμό κρουσμάτων;

Τα γρήγορα τεστ, ή αλλιώς τεστ αντιγόνων, έχουν αποτελέσει τον βασικότερο τρόπο ελέγχου του πληθυσμού για τη νέα νόσο του SARS Covid-19. Πρόκειται για τα πιο οικονομικά τεστ στην αγορά αλλά και τα πιο γρήγορα, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα τους –rapid tests–, καθώς οι υγειονομικές αρχές μπορούν να έχουν την απάντηση μέσα σε 20-30 λεπτά.

Τα rapid tests εντοπίζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή αντιγόνα κορονοϊού με ποσοστό επιτυχίας 95%, σύμφωνα με γερμανικές μελέτες. Ωστόσο, ένα rapid test είναι θετικό μόνο όταν υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο, το οποίο παρατηρείται κατά την πρώτη εβδομάδα συμπτωμάτων με κορονοϊό, οπότε υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης μετάδοσης του ιού από τους νοσούντες.

Η αποτελεσματικότητα των rapid tests

«Αν το ιικό φορτίο είναι χαμηλό, υπάρχει πιθανότητα το rapid test να μη βγει θετικό», αναφέρει στο kedenews.gr ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Μητέρα»,Γεώργιος Δαΐκος.

«Επομένως, το rapid test θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο μέρες, γιατί μπορεί τη μια μέρα να μην είναι θετικό, ενώ έπειτα από δύο μέρες –όταν θα έχει αυξηθεί το ιικό φορτίο– να βγει θετικό. Εάν κάποιος δηλαδή είναι ασυμπτωματικός και κάνει τυχαία το rapid test, υπάρχει περίπτωση να μη βγει θετικό».

Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Δαΐκος: «Μπορεί να μην είναι το ίδιο αξιόπιστο με το μοριακό τεστ, αλλά έχει τη χρησιμότητά του. Αρχικά, η τιμή του είναι χαμηλότερη, οι πολίτες μπορούν να το κάνουν πιο συχνά, έχοντας απάντηση αμέσως, άρα υπάρχει κέρδος σε χρόνο και μπορεί να ελεγχθεί και η επιδημία».

Περισσότερα σε Ειδήσεις