Πυρκαγιές: 451 εστίες τον τελευταίο μήνα - Δείτε την συνολική εικόνα

Οι πυρκαγιές των ελληνικών δασών αποτελούν μείζων φυσικό καταστροφικό φαινόμενο, που επηρεάζει όχι μόνο την ισορροπία των περιβαλλοντικών οικοσυστημάτων, αλλά αγγίζει άμεσα όλες τις συνιστώσες της ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. 

Συνολικά από την πρώτη του μήνα έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί 451 πυρκαγιές σε περιοχές της Ελλάδας. Κάηκαν δασικές εκτάσεις και χωράφια απειλώντας ακόμη και κατοικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Αττική, εκτός από μικροεστίες.

Της Νατάσσας Βουδούρη 

Μυκήνες 

Στις 30 Αυγούστου πυρκαγιά ξέσπασε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Μεταξύ άλλων κάηκαν συνολικά 1.140 στρέμματα. Συγκεκριμένα φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Ανατολική Μάνη 

Φωτιά ξέσπασε και στην Ανατολική Μάνη (07/08) καθώς οι φλόγες μέσα σε ελάχιστο χρόνο έφτασαν στο χωριό Δεμιριάνικα. Οι κάτοικοι στην περιοχή μετρούν πληγές, αφού σπίτια κάηκαν και στην Αρέα. Συνεχίστηκε για τρεις συνεχόμενες μέρες καθώς ξέσπασε σε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λαγκαδά και εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη.

Έχει ξεκινήσει έρευνα από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε αυτή η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη.

Διπλό πύρινο μέτωπο σε Νέα Μάκρη και Καλύβια

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (10/09) σε δασική και οικοπεδική περιοχή στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ. Από την Πυροσβεστική προτάθηκε προληπτική εκκένωση κτηρίων που βρίσκονται κοντά στις φλόγες, ενώ εκκενώθηκε ήδη ο οικισμός Φέριζα καθώς κι ένα οικοτροφείο που φιλοξενεί 30 παιδιά, λόγω των πυκνών καπνών. Σημειώνεται, ότι τα παιδιά από το οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Κερατέα

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές (10/09) στην Κερατέα. Μετά από ανάρτηση του δημάρχου, Πέτρου Φιλίππου ο δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς στη Φέριζα.

https://www.facebook.com/saronikosmunicipality/posts/2038129439653831

Ένα σπίτι έχει υποστεί αρκετές ζημιές και τουλάχιστον πέντε έχουν υποστεί μικροφθορές στις κεραμοσκεπές και τα πορτοπαράθυρα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που παλεύει να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Μονή Παντοκράτορα στην Πεντέλη

Στο Νταού Πεντέλης ξέσπασε πριν από λίγη ώρα νέα εστία με τους πυροσβέστες και εθελοντές να τρέχουν να την αντιμετωπίσουν.

Η πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες σε δασική έκταση πλησίον της μονής Παντοκράτορος στην Πεντέλη. Τουλάχιστον 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές και υδροφόρες της περιφέρειας έχουν φτάσει στο σημείο.

Μέχρι αυτή την στιγμή η μόνη δεν απειλείται από την πυρκαγιά, ούτε επίσης άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση.

Μόρια: Καμένη γη το ΚΥΤ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μετά την φωτιά και τα επεισόδια, που οδήγησαν σε ολική καταστροφή στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Μετά τη φωτιά της Τρίτης, που ξέσπασε μετά από επεισόδια, τα οποία προκλήθηκαν όταν αποφασίστηκε να γίνουν επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους μετανάστες που ζούσαν στο κέντρο, η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη. Μεγάλο μέρος του ΚΥΤ κάηκε ενώ μία δεύτερη φωτιά αργά το βράδυ της Τετάρτης αποτελείωσε ότι είχε απομείνει.

Φωτιές τώρα

Σύμφωνα με την πυροσβεστική μέσα σε δύο μέρες (08-09 έως 09-09) εκδηλώθηκαν 71 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 889 πυροσβέστες με 24 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 314 οχήματα και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Υπήρχε συνδρομή από τον Ελληνικό Στρατό, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις