ΑLERT από τον Μ. Σφακιανάκη για τη φιγούρα του «Γκούφι» - Σε κίνδυνο πολλοί ανήλικοι χρήστες

 

Συναγερμός έχει σημάνει για τον λεγόμενο Jonathan Galindo, ο οποίος εμφανίζεται πλέον και στα ελληνικά chatrooms, με την χαρακτηριστική μεταμφίεση του «Γκούφι», παρασύροντας ανήλικους χρήστες σε επικίνδυνα «παιχνίδια», οδηγώντας τα ακόμα και στην αυτοχειρία.

 

Επικίνδυνες συμπεριφορές μιμητισμού από ανήλικους χρήστες

Οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και με φωτογραφία προφίλ, τη συγκεκριμένη φιγούρα εντάσσουν παιδιά στα κοινωνικά μέσα και τους ζητούν να παίξουν ένα παιχνίδι τρόμου. Οι προκλήσεις με τις οποίες ξεκινούν είναι αρκετά αβλαβείς, γιατί αρχικά ζητούν από τα παιδιά να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία». Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι προκλήσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, αναθέτοντας στους παίκτες να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτηρίου.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSIi),  μιλώντας στο kedenews επιβεβαίωσε πως έχει φτάσει στα ίχνη του πρώτου Jonathan Galindo, που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά chatrooms κι ότι έχει ήδη στα χέρια του 5 σοβαρές καταγγελίες. Στο μεταξύ, κι ενώ η έρευνα συνεχίζεται, έχουν συσχετιστεί με την υπόθεση ακόμα 15 περιστατικά, με το φαινόμενο να λαμβάνει ανοδικές τάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ινστιτούτο φτάνει  συνεχώς νέο υλικό, που μεταφέρεται στη συνέχεια στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διερεύνηση.

Ο κ. Σφακιανάκης, περιγράφοντας το προφίλ των ατόμων που απαρτίζουν αυτές τις οργανωμένες ομάδες  fishing στα chatrooms τα χαρακτηρίζει ως καταθλιπτικά που εκμεταλλεύονται την αδυναμία ευάλωτων παιδιών.

Έκκληση στους γονείς να λάβουν τα μέτρα τους

Ως μια πρώτη κίνηση οι γονείς, μπορούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση ειδικών λογισμικών στον υπολογιστή τους που λειτουργούν ως φίλτρα (οι λεγόμενοι ''κόφτες'') και μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο, ώστε τα παιδιά να μην πέφτουν στις αόρατες ‘‘παγίδες’’ του διαδικτύου.

Ιδίως στις ηλικίες 5-13 είναι απαραίτητο τα παιδιά να λαμβάνουν φιλτραρισμένες και ασφαλείς πληροφορίες και οι γονείς οφείλουν να εποπτεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα παιδιά τους.

Περαιτέρω, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία ή στο Διεθνές  Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια μόλις αντιληφθούν ύποπτα σημάδια στη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Ο εγκλεισμός της πανδημίας έχει χειροτερέψει την κατάσταση

Ο εγκλεισμός της πανδημίας έχει χειροτερέψει την κατάσταση- τονίζει ο κ. Σφακιανάκης- εξηγώντας ότι έχει οδηγήσει περισσότερα παιδιά και νέους στον εθισμό του Διαδικτύου, με αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά τους.

Το Ινστιτούτο κρούει τον κώδικα του κινδύνου καθώς θεωρεί χρέος να αναχαιτίσει τυχόν επικίνδυνες και ανοδικές τάσεις ενός φαινομένου που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

Τέλος προς τους “άπιστους Θωμάδες” που αμφισβητούν την επικινδυνότητα και την ύπαρξη του Jonathan Galindo το Ινστιτούτο θέτει το ερώτημα: “Γιατί άραγε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχουν αποκρύψει από την αναζήτησή τους hashtags με την επιγραφή #Jonathan Galindo αναφέροντας ότι παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης της Κοινότητας;”.

Περισσότερα σε Ειδήσεις