Μ. Γιαννάκος: ''Ο θάνατός σου η ζωή μου'' - Κόσμος πεθαίνει εκτός ΜΕΘ εξαιτίας της ολιγωρίας

 

‘’Λύγισαν’’ τα νοσοκομεία της χώρας. Σοκαριστικές εικόνες με τις ουρές των ασθενοφόρων έξω από τα Νοσοκομεία, κραυγές απόγνωσης και στο βάθος επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις ήδη γεμάτες ΜΕΘ.

Της Φλώρας Κριεκούκη

Με τη φράση ‘’ο θάνατός σου η ζωή μου’’ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος περιγράφει στο kedenews αυτό που συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με ασθενείς να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι πολλή μεγάλη και υπάρχουν πια σε κάθε εφημερία πάνω από 50 άτομα που μπαίνουν σε λίστα αναμονής, περιμένοντας να βρουν κλίνη 5-7 μέρες, με ανυπολόγιστες φυσικά συνέπειες. Είναι πραγματικά αδιανόητο αλλά αληθές ότι οι γιατροί έχουν φτάσει στο σημείο της επιλογής, η οποία γίνεται πλέον με ηλικιακά κριτήρια και όχι με σειρά προτεραιότητας.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Γιαννάκος υπάρχουν περιπτώσεις που μεταξύ ενός ηλικιωμένου 80 ετών κι ενός άνδρα 40 ετών προτιμήθηκε να διασωληνωθεί γρηγορότερα ο δεύτερος καθώς είχε περισσότερες ελπίδες να βγει νικητής από τη μάχη. Και συνεχίζει λέγοντας ότι είναι πραγματικά οδυνηρό ολόκληρες οικογένειες να παρακαλούν με πόνο ψυχής για ένα κρεβάτι βλέποντας τα συγγενικά τους πρόσωπα να υποφέρουν και να στοιβάζονται για 24ωρα σε άλλες κλινικές που δεν είναι κατάλληλες για τη νόσο.

Και γι΄ αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η Κυβέρνηση που δεν φρόντισε εγκαίρως να εξοπλίσει τα νοσοκομεία και να επιστρατεύσει ανθρώπινο δυναμικό.

Χωρίς υποδομές τα δημόσια Νοσοκομεία κλήθηκαν να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος –με νοσοκομειακούς γιατρούς να δουλεύουν μέρα–νύχτα, με ελάχιστους νοσηλευτές και σε συνθήκες επικίνδυνες για όλους.

Τεράστιες καθυστερήσεις και ολιγωρία οδήγησαν το ΕΣΥ σε πλήρη απογύμνωση θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Παίρνουν εξιτήριο ασθενείς που δεν έχουν αναρρώσει εντελώς, για να απελευθερωθούν κρεβάτια.

Για τέτοιες εξωπραγματικές καταστάσεις μιλάμε σήμερα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν παντού 2 με 3 κλινικές γεμάτες με διασωληνωμένους και σε κάθε εφημερία αναζητείται χώρος για να μπουν κι άλλοι. «Έχουμε παντού ράντζα και νοσηλευόμενους ασθενείς με covid σε κοινούς θαλάμους. Οι εικόνες πραγματικά σοκάρουν και το ΕΣΥ ‘’βουλιάζει’’ κάθε μέρα, με συνέπεια να αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα από άλλες αιτίες».

Προσφυγή στον εισαγγελέα

Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Στο Δρομοκαΐτειο, ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις για τη νοσηλεία ασθενών με covid αναγκάσθηκε να εκκενώσει άρον –άρον ένα τμήμα χρόνιων παθήσεων για να φτιάξει ένα υποτυπώδες τμήμα κορονοϊού.

Με 3 γιατρούς για περίπου 36-37 ασθενείς σε ένα τμήμα covid χωρίς εξοπλισμό οξυγόνου χωρίς παθολόγο, ακτινολόγο, μικροβιολόγο , οι εργαζόμενοι προσπαθούν να περιορίσουν τη διασπορά που ήδη έχει ξεφύγει, επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος  σε  ασθενείς μάλιστα που δεν μπορούν να περιορισθούν εύκολα καθώς πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν χρόνια ψυχολογικά προβλήματα κι είναι διεγερτικοί.

Ήδη 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ σε σχεδόν όλα τα τμήματα υπάρχουν ύποπτα κρούσματα.

Δεν μπορούν ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

‘’Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε επιτάξει χθες ΜΕΘ, κλινικές και θεραπευτήρια κι όχι να παρακαλεί και να διαπραγματεύεται, για πολιτικούς σκοπούς. Έπρεπε εδώ και ένα χρόνο να έχει διασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας ότι όλοι θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας κι όχι να περιμένουν τώρα με τελεσίγραφα να απαντήσουν.

Το αφήγημά τους έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό, ούτε οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε, ούτε μπορούμε να μιλάμε για ανοσία μέχρι το καλοκαίρι. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για την πρώτη δόση, άρα  σκεφτείτε πόσο ακόμα χρόνος χρειάζεται για να ''τρέξει'' κι η δεύτερη δόση, επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος .

Η ‘’εμπόλεμη ζώνη’’ στα Νοσοκομεία επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το απόγευμα της Δευτέρας το  Θριάσιο Νοσοκομείο  σταμάτησε να δέχεται ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την ώρα που οριακή είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις