Υπ. Εργασίας: Κανονικά θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι που είναι θετικοί και μπαίνουν σε καραντίνα

Η Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με την υποχρεωτική διενεργεία self test στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, μίλησε για «περίοδος χάριτος για να το προμηθευτούν οι εργαζόμενοι και να κάνουν τη διαδικασία χωρίς άγχος».

Ειδικότερα, η ίδια αναφέρει πως «είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση που περιλαμβάνει πάρα πολύ κόσμο. Δόθηκε η δυνατότητα την πρώτη εβδομάδα, που δεν θα επιβληθούν κυρώσεις, οι εργαζόμενοι να προμηθευτούν τα self test με την ησυχία τους να κάνουν τη διαδικασία και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις μέσω της πλατφόρμας. Αυτό ξεκινά από σήμερα, οι διαδικασίες ελέγχου και κυρωτικών κανόνων ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα. Δηλαδή εάν κάποιος προμηθευτεί το self test μπορεί να το κάνει, σήμερα Δευτέρα και να πάει στη δουλειά του, αλλά τη δήλωση μπορεί να την ανεβάσει και την Τετάρτη, όμως από την ερχόμενη εβδομάδα 24 ώρες πριν την προσέλευση στην εργασία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής. Πρόκειται για με περίοδο χάριτος. Η αυστηρή διαδικασία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Αυτήν την εβδομάδα το τεστ γίνεται, αλλά χωρίς τον περιορισμό της αποκλειστικής προθεσμίας του 24ωρου πριν την προσέλευση».

Οι διευκρινήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των self test 

Όπως εξήγησε την Πέμπτη ξεκινά η προμήθεια του 2ου τεστ με το οποίο θα προσέλθουν στις εργασίες την ερχόμενη Δευτέρα. «Είμαστε σε αυτήν τη συνεννόηση ώστε να μην μποτιλιαριστεί ο κόσμος», είπε και διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, η ημέρα που ο εργαζόμενος κάνει τον επαναληπτικό έλεγχο είναι πληρωτέα από τον εργοδότη.

Στην περίπτωση που βγει ξανά θετικό το τεστ υπάρχει διάταξη ώστε στις 14 ημέρες καραντίνας να πληρώνεται κανονικά.

Η σχέση παροχής – αντιπαροχής καλύπτεται με ένα αποταμιευτήρα χρόνου εργασίας που θα έρθει αργότερα ο εργαζόμενος να την καλύψει με μια ώρα εργασίας την ημέρα. Η όλη διαδικασία στηρίζεται στο στοιχείο της αλληλέγγυας ευθύνης, είπε και πρόσθεσε πως ο εργαζόμενος που δεν θα υποβάλει το τεστ δεν θα έχει δικαίωμα να προσέλθει στην εργασία του.

Για τον εργοδότη προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση που δεχτεί χωρίς δήλωση εργαζόμενο, 500 ανά άτομο και 1500 σε περίπτωση που δεχθεί εργαζόμενο που είναι θετικός. Για τις εξετάσεις οδήγησης που ξεκινούν σήμερα, είπε πως τέλος πως επίσης γίνονται με self test καθώς αποτελούν κομμάτι εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις