Πιστοποιητικά Google σε 3.000 ανέργους

Πώς γίνονται και μέχρι πότε οι αιτήσεις για το νέο, δωρεάν πρόγραμμα εξ αποστάσεως επαγγελματικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης

Μέχρι και την Κυριακή 4 Απριλίου στις 11.59 τα μεσάνυχτα μπορούν να υποβάλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής τους όσοι και όσες εγγεγραμμένοι/ες άνεργοι και άνεργες, αντίστοιχα, το επιθυμούν, στο νέο δωρεάν εξ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ για 3.000 άτομα, συνολικά, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Google Ελλάδας.

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη συνεργασία για το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ, ο ΟΑΕΔ και η Google Ελλάδας, με τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας, διεύρυναν το πεδίο των κοινών δράσεών τους, προσφέροντας, πλέον, σε 3.000 ανέργους έως 29 ετών τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν τέσσερα νέα πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης της Google σε τομείς υψηλής ζήτησης, που προσφέρονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα πιστοποιητικά αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάλυση δεδομένων, τη διαχείριση έργου και την τεχνική υποστήριξη πληροφορικής.

Η νέα δράση έχει στόχο την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Η διαδικασία της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Θεματικές

Συγκεκριμένα, οι 3.000 άνεργοι και άνεργες που θα μπουν στο πρόγραμμα θα λάβουν, με την ολοκλήρωσή του, τα εξής πιστοποιητικά:

- IT Support Specialist Certificate (τεχνική υποστήριξη πληροφορικής)

- UX Designer Certificate (σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη)

- Project Manager Certificate (διαχείριση έργου)

- Data Analyst Certificate (ανάλυση δεδομένων)

Σημειώνεται ότι προσφερόμενα πιστοποιητικά κατάρτισης παρέχονται αποκλειστικά στα αγγλικά. Κάθε ωφελούμενος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ολοκληρώσει τουλάχιστον μία θεματική ενότητα. Ωστόσο, εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις θεματικές ενότητες.

Η κατάρτιση θα παρέχεται μέσω της πλατφόρμας Coursera. Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας, ο ωφελούμενος θα λαμβάνει αυτόματα το αντίστοιχο πιστοποιητικό - βεβαίωση ολοκλήρωσης.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ έως 29 ετών, αποφοίτους τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με γνώσεις αγγλικής γλώσσας και υπολογιστών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συμμετοχής της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (η οποία είναι αναρτημένη στον ιστότοπο www.oaed.gr).

Υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου www.gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/psephiakes-dexiotetes/programma-olokleromenes-epaggelmatikes-katartises-gia-anergous-me-pistopoiese.

Η διαδρομή για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Ψηφιακές Δεξιότητες → Δωρεάν παροχή στο εξ αποστάσεως Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Επαγγελματικής Κατάρτισης με Πιστοποίηση για ανέργους.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και στη συνέχεια θα σταλεί στους ωφελούμενους e-mail του ΟΑΕΔ με οδηγίες σχετικά με την εγγραφή και παρακολούθηση του προγράμματος. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία λήξης των διαδικτυακών μαθημάτων και συνολικά του προγράμματος είναι την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, οι ωφελούμενοι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδοτούμενης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, το οποίο σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ.

«Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων»

Οι σημαντικότερες πτυχές του νέου προγράμματος, το οποίο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Grow Greece with Google», παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη και τη γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη δεξιοτήτων που ζητάει η αγορά εργασίας, όπως είναι οι ψηφιακές, και πολύ περισσότερο την επόμενη ημέρα της πανδημίας. «Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην αντιστοιχία δεξιοτήτων και αναγκών στην αγορά εργασίας. Αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε! Γι’ αυτό, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας ως υπουργείο Εργασίας είναι να φέρουμε μια ριζική μεταρρύθμιση στην κατάρτιση που θα διασφαλίζει ότι εργαζόμενοι και άνεργοι θα αποκτούν τις δεξιότητες που θα αποτελέσουν πραγματικό εφόδιο στην αγορά εργασίας και θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε νέες δουλειές και υψηλότερους μισθούς» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Η μείωση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας απαιτεί νέες συμπράξεις, καινοτόμες δράσεις και στοχευμένες πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΑΕΔ συνεργάστηκε με την Google κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα διευρύνουμε το πεδίο κοινών δράσεων για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανέργων, ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους νέους στην προσπάθειά τους για επαγγελματική αποκατάσταση» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Από την πλευρά της Google, η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου τόνισε ότι «η τεχνολογία πρέπει να βοηθά όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, τη φυλή, την ηλικία ή το μορφωτικό τους επίπεδο. Τα πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης Google Career Certificates αποτελούν μια παγκόσμια καινοτομία και είναι διαθέσιμα σε όλους όσοι θέλουν να ξεκινήσουν ή να επιταχύνουν την καριέρα τους σε τομείς που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη επαγγελματική ζήτηση».

7.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου και ώρα 23:59 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα 7.000 επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις περιφέρειες της Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας. Με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω, τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, για 12 μήνες, έχουν ως εξής:

- 473 € για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών.

- 568 € για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω.

- 615 € για τους μακροχρόνια ανέργους.

- 710 € για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

*Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα kedenews 

Περισσότερα σε Ειδήσεις