Παράταση lockdown και νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» βυθίζεται η Ελλάδα μέρα με τη μέρα - Παράταση lockdown

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι μπαίνουν σε οριζόντιο καθεστώς τηλεκπαίδευσης τα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές περιοχές παρά τα αυξημένα μέτρα, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου κατά την αρχή της ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι χθες, στις 11 Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Ο αριθμός των τεστ έφτασαν τις 45.000, αλλά ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή το 2021 το όριο του 4%. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και προβλέπουμε ότι θα συνεχίζεται και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι η πληρότητα των ΜΕΘ υπολογίζεται στο 92%, παρά την αύξηση των κλινών, αλλά και τη συνδρομή ιδιωτικών κλινικών.

Σε βαθύ κόκκινο ακόμη εννέα περιοχές

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Παράλληλα επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Σε αυτό εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Περισσότερα σε Ειδήσεις