Παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων και τον Μάιο, αναμένεται να εισηγηθεί το ΥΠΟΙΚ

Την παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων αναμένεται να εισηγηθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι και τον Μάιο όλες οι επιχειρήσεις που σήμερα μπορούν να θέσουν το σύνολο ή μέρος των εργαζομένων τους σε αναστολή θα συνεχίσουν να το κάνουν για άλλον ένα μήνα, αναφέρει το mononews.gr, καθώς η λίστα των ΚΑΔ θα παραμείνει ίδια παρά το γεγονός ότι σταδιακά η οικονομία επανέρχεται με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού.

Παράλληλα, αναμένεται να παραταθεί μέχρι 31 Μαΐου και η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50%, ενώ λόγω του ότι ανοίγουν όλες οι σχολικές βαθμίδες στις 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ειδικές κατηγορίες.

Έτσι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το Πάσχα περνούν από την λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στην λίστα των ανοιχτών, αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ. Με τις εισηγήσεις των αρμοδίων μέχρι σήμερα, θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας έως και το 100% των εργαζομένων τους.

 

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες που θα επαναλειτουργήσουν καλούνται να προχωρήσουν στις εξής επιλογές μετά το Πάσχα:

-Να ανακαλέσουν ένα τμήμα του προσωπικού σε ενεργή απασχόληση και να διατηρήσουν τους υπόλοιπους σε αναστολή. Η αναλογία δεν είναι προκαθορισμένη και βρίσκεται στο χέρι του εργοδότη.

-Να ανακαλέσουν όλους τους εργαζόμενους από την αναστολή.

Όσες επιχειρήσεις – εργοδότες είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Μάιο 2021. Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις