Πανεπιστημιακά Τμήματα: Οργή Τζαβάρα - «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές»

Την πλήρη αντίθεσή του στη κατάργηση Tμημάτων Πανεπιστημίων σε Πύργο και Αμαλιάδα, εξέφρασε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. Ο βουλευτής, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή σχολίασε την απόφαση του Υπουργείου  Παιδείας ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Επειδή εγώ δεν υπήρξα ποτέ πολιτικάντης και δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό σχήμα αλλά από την κοινωνία, που 40 χρόνια μάχομαι στο επάγγελμα του δικηγόρου, μετά από αυτή την κωμωδία, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, διότι ακριβώς δεν θέλω να δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να σκέφτεται ότι όσα λέω, τα λέω για τα ''ψηφαλάκια''», στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας με παράπονο είπε πως οι Ηλείοι βουλευτές δεν έχουν δύναμη, «Εμάς δε μας ακούν. Παρότι διαθέτουμε τη φωνή». Μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας ανέφερε «την κυρία Νίκη Κεραμέως την τιμώ προσωπικά και εκτιμώ όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για την μεταρρύθμιση το τριτοβάθμιου τομέα της εκπαίδευσης. Όμως εδώ υπάρχει μία ανακολουθία. Για να φτιάξουμε τον χάρτη, για να είναι ορθολογικός, θα πρέπει πρώτα να έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και μέχρι τώρα που μιλάμε, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό γιατί απομένει να γίνει η ανασύσταση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης».

Έντονές αντιδράσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα, φέρνει η απόφαση του Υπ. Παιδείας

Η απόφαση του Υπ. Παιδείας  έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με τους δημάρχους των περιοχών, να δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους  και έτοιμοι να αγωνιστούν προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση. Στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας τάσσονται και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε οργισμένο ύφος ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μίλησε στο kedenews.gr, ξεκαθαρίζοντας  ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας θα βρει απέναντι την τοπική κοινωνία. «Οι αντιδράσεις σε αυτό το ζήτημα από τη δική μας μεριά έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό για να υπάρξει ανατροπή αυτής της απόφασης. Δυστυχώς, το υπουργείο Παιδείας μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών προχώρησαν σε αυτή. Η πρυτανεία της Πάτρας δείχνει μια υποταχτική στάση απέναντι στο Υπουργείο. Ουσιαστικά, υπάρχει μια υπαλληλική σχέση. Ξεθωριάζει η αυτόνομη στάση των εκπαιδευτικών που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος Δήμαρχος Πύργου

Οικονομική σκοπιμότητα πίσω από αυτή την  επιλογή 

Ο Δήμαρχος Πύργου εξέφρασε την άποψη ότι πίσω από αυτή την επιλογή υπάρχει οικονομική σκοπιμότητα «Θέλουν να στείλουν τους μαθητές στα κολέγια. Μειώνουν δραματικά τις θέσεις των εισακτέων. Χρησιμοποιούν το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ως πείραμα αφού αυτή θα είναι η αρχή και για άλλα ιδρύματα. Υπάρχει υποκρισία σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Πώς ένας φοιτητής που έχει το πτυχίο από ένα κολέγιο μπορεί να βγει στην αγορά εργασίας, αλλά δεν μπορεί ένας από το δημόσιο πανεπιστήμιο;», διερωτάται ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ο ίδιος τονίζει ότι αυτή η κίνηση από την μεριά του Υπουργείου έγινε αιφνιδιαστικά και με μικροπολιτικά κριτήρια επέλεξαν τις περιοχές που δεν θα δεχθούν εισακτέους τα τμήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αντί πινακίου φακής, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και οι πανεπιστημιακές Αρχές. Να καταλάβουν όλοι ότι θα βρουν μπροστά τους τον συλλογικό αγώνα. Αυτοί που θα μείνουν να συμφωνούν είναι οι θλιβεροί συνοδοιπόροι τους, οι χρήσιμοι αφελείς».

Γιώργος Ψαρράς Καθηγητής-Πρόεδρος ΔΕΠ

Για το θέμα έκανε δηλώσεις στο kedenews.gr και ο Γιώργος Ψαρράς, πρόεδρος ΔΕΠ Πατρών. Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν μας ρώτησε κανείς από το υπουργείο Παιδείας. «Σε αυτά τα τμήματα εργάζονται άνθρωποι είτε είναι καθηγητές, είτε είναι εκπαιδευτικό προσωπικό είτε είναι τεχνικό προσωπικό και σπουδάζουν φοιτητές. Ποια είναι η γνώμη τους; Δεν ζητήθηκε». Στη συνέχεια πρόσθεσε «εάν ένας άνθρωπος είναι 50 με 55 ετών, διοικητικός υπάλληλος και εργάζεται στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα και του πεις πήγαινε στο Αγρίνιο. Είναι σε θέση να μετακινηθεί; Εάν δεν είναι σε θέση να μετακινηθεί εξασφαλίζεται το εργασιακό του μέλλον όταν το τμήμα θα κλείσει; Οι σύλλογοι εργαζομένων, φοιτητών σίγουρα δεν ρωτήθηκαν για το θέμα».

Η Ηλεία δέχτηκε ακόμα ένα συντριπτικό χτύπημα

Βουλευτής Σύριζα Διονύσης Καλαματιανός

Για το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων μίλησε στο kedenews.gr και ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε: «Η Ηλεία δέχτηκε ακόμα ένα συντριπτικό χτύπημα. Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση συνολικά, σε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την ΕΘΑΑΕ μεθόδευαν και δρομολογούσαν από καιρό την εξαφάνιση της Ηλείας από τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Οι αρνητικές προθέσεις τους είχαν διαφανεί νωρίτερα, με την αναστολή λειτουργίας του θεσμοθετημένου Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση, αντί να μεριμνήσουν για την ορθή λειτουργία και την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, αποφάσισαν να εξοβελίσουν ολοκληρωτικά το νομό μας από τις ακαδημαϊκές εξελίξεις και την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. H επιστημονική, ερευνητική, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση που επέρχεται καταδικάζει το νομό μας σε ακόμα μεγαλύτερο τέλμα και υπανάπτυξη».

Έπειτα, τόνισε: «Η προμελετημένη μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας που λειτουργούν στο νομό, έρχεται να προστεθεί σε μια αλληλουχία αρνητικών εξελίξεων που υπονομεύουν και υποσκάπτουν την αναπτυξιακή προοπτική του.

Η συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση του τόπου μας είναι θλιβερή και εξοργιστική. Η απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, που έχει την αρμοδιότητα της διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και της διαπεριφερειακής ανάπτυξης. Να γνωρίζουν, όμως, ότι θα μας βρουν όλους απέναντι στις ολέθριες για τον τόπο μας αποφάσεις τους».

Μιχάλης Κατρίνης: «Πρόκειται για προαναγγελθέν έγκλημα»

Μιχάλης Κατρίνης βουλευτής ΚΙΝΑΛ

Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εγκληματική. «Τελικά οριστικοποιήθηκε η ειλημμένη εδώ και καιρό απόφαση για τον αποκλεισμό της Ηλείας από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την εξαίρεση και των 2 τμημάτων που εδρεύουν στην Ηλεία από το μηχανογραφικό.

Προφανώς έχουμε την ολοκλήρωση ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ακόμα και την ύστατη ώρα, αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το ίδιο όμως πράττει και η κυβέρνηση, γιατί αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ο αποκλεισμός της Ηλείας από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

 

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις