Τετραπλό πακέτο αναδρομικών για 1.000.000 συνταξιούχους

Για ποιους λόγους δικαιούνται αναδρομικά (και πόσα) οι συνταξιούχοι – Πότε θα γίνει ο επανυπολογισμός με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του «νόμου Βρούτση», τι έχουν να αναμένουν από τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές και στα «Δώρα», ποιες επιστροφές περιμένουν οι «απόμαχοι της εργασίας» που συνεχίζουν να δουλεύουν 

Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να κριθεί οριστικά εάν περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι, πέραν των αναδρομικών που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 με περισσότερα από 31 έτη ασφάλισης), θα λάβουν επιπλέον επιστροφές -και- από τις παράνομες, κατά το ΣτΕ, περικοπές που είχαν υποστεί οι επικουρικές, καθώς και από την κατάργηση των «Δώρων» Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν αποδοθεί και τα αναδρομικά από τις περικοπές που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Με βάση, δε, και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει το ζήτημα της επιστροφής του συνόλου των αναδρομικών με επιτόκια 6%!

Το πρώτο «κύμα» των αναδρομικών αφορά σε περίπου 200.000 εργαζομένους και εργαζόμενες που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (τον ν. 4387/2016) από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, πλέον, αναμένουν τόσο τις αυξήσεις όσο και τα αναδρομικά που δικαιούνται, βάσει των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο (από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και καθαρογράφηκαν και δημοσιεύτηκαν οι σχετικές αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστών). Από τις αποφάσεις αυτές του ΣτΕ κρίθηκε ότι από τον Οκτώβριο του ’19 πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι κύριες συντάξεις όσων ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο με βάση τον νόμο 4387/16, σύμφωνα με τα νέα, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του «νόμου Βρούτση» (ν. 4670 του 2020) για όσους είχαν πάνω από 31 έτη ασφάλισης, καθώς και να τους επιστραφούν τα αναδρομικά που τους αναλογούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, οι αυξήσεις σε αυτές τις κύριες συντάξεις αναμένεται να γίνουν εντός των αμέσως επόμενων μηνών. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμάται πως και τα -αναλογούντα στον κάθε δικαιούχο- αναδρομικά θα επιστραφούν το αργότερο μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

Πώς θα γίνουν οι αναπροσαρμογές

Σε ποιο ύψος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν οι επιστροφές για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου»; Με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του «νόμου Βρούτση», οι μηνιαίες αναμένεται ότι θα κυμαίνονται από 2,8 έως περίπου 252,3 ευρώ.

Τα αναδρομικά που θα τους επιστραφούν, λοιπόν, θα αναλογούν στο ποσό της αναπροσαρμογής το οποίο θα αυξήσει τη μηνιαία σύνταξή τους, επί του συνόλου των μηνών που θα έχουν ακολουθήσει (μέχρι την πίστωση των επιστροφών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο 4670 του 2020, οι κύριες συντάξεις, «παλιές» (προ «νόμου Κατρούγκαλου») και «νέες» (όσες εκδόθηκαν βάσει του νόμου 4387 του 2016), θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ως εξής:

1) Στην περίπτωση κατά την οποία το καταβαλλόμενο σήμερα ποσό είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό των «παλιών» συντάξεων (όσων εκδόθηκαν πριν τον «νόμο Κατρούγκαλου», δηλαδή μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016), το τυχόν επιπλέον ποσό που θα προκύψει θα συνεχίσει να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

2) Εάν, πάλι, το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, τότε θα προσαυξάνεται κατά το 1/5 της πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου 2019 έως 31η Δεκεμβρίου 2020, και ισόποσα, κατ’ έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Τι σημαίνει αυτό; Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670 του 2020 αφορούν σε -έως- 200.000 δικαιούχους κύριων συντάξεων. Αντιθέτως, από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων δεν θα λάβουν πραγματικές αυξήσεις περίπου οι 97 από τους 100 από το σύνολο των περίπου 2.800.000 δικαιούχων κύριων συντάξεων.

Για ποιον λόγο; Από τους περίπου 2.500.000 «παλαιούς» συνταξιούχους (προ «νόμου Κατρούγκαλου») πραγματικές αυξήσεις και τα αντίστοιχα αναδρομικά δεν θα δικαιωθεί σχεδόν κανείς ή -στην καλύτερη περίπτωση- απειροελάχιστοι, λόγω των προσωπικών διαφορών. Οι υφιστάμενες για αυτούς προσωπικές διαφορές υπερκαλύπτουν τις όποιες αυξήσεις προκύπτουν για όσους από αυτούς τους «απόμαχους της εργασίας» συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Από τους υπόλοιπους, περίπου 300.000 με 400.000 «νέους» και «νέες» συνταξιούχους και συνταξιούχες, αντίστοιχα, δηλαδή όσους και όσες υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 12 Μαΐου του 2016 και μετά (ημέρα έναρξης ισχύος του νόμου 4387 του ’16) πραγματικές αναπροσαρμογές και διορθωτικά ποσά θα δικαιωθούν έως και ο ένας στους δύο, στην καλύτερη περίπτωση.

Τα ποσά

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους θα διαμορφωθούν ως εξής:

i) Από τους δικαιούχους «νέους» συνταξιούχους, περίπου 40.000 με 50.000 (με 31 έως 42 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά, από 500 έως και 2.100 ευρώ τον μήνα, μικτά) θα δικαιωθούν αυξήσεις από 2,8 έως και 151,41 ευρώ τον μήνα. Τα αναδρομικά τους θα κυμανθούν από 53,2 έως και 3.028,2 ευρώ εάν θα αφορούν χρονική περίοδο έως και 20 μηνών.

ii) Για τους υπόλοιπους (με 31 έως 42 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών έως 3.000 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο, από το 2002 και μετά) οι μηνιαίες αυξήσεις θα κυμανθούν από 16,8 ευρώ έως 216,3 ευρώ τον μήνα. Τα αναδρομικά τους θα φτάσουν έως τις 4.326 ευρώ για χρονική περίοδο έως και 20 μηνών.

iii) Για ένα ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των «νέων» συνταξιούχων που θα δικαιωθούν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά, με μέσο όσο συντάξιμων αποδοχών 3.500 ευρώ από το 2002 και μετά, η μηνιαία αναπροσαρμογή (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης) θα κυμανθεί από 19,6 έως 252,3 ευρώ. Τα αναδρομικά που θα λάβουν θα ανέλθουν έως και τα 5.047 ευρώ εάν αφορούν σε μια χρονική περίοδο έως και 20 μηνών.

Τι θα έχουν να λαμβάνουν από «Δώρα» και επικουρικές

Σε σχέση με την καταβολή αναδρομικών για χρονικό διάστημα 11 μηνών (από την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, στα μέσα καλοκαιριού του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου») από τις παράνομες περικοπές στις επικουρικές και από την κατάργηση των Επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας (Καλοκαιριού), το ζήτημα θα κριθεί από τους Ανώτατους Δικαστές του ΣτΕ, στο οποίο ήδη έχει προσφύγει η κυβέρνηση, μέσω του ΕΦΚΑ. Η κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα έχει ληφθεί και δημοσιευτεί μέχρι το καλοκαίρι.

Εφόσον το ΣτΕ κρίνει θετικά την επιστροφή αναδρομικών 11 μηνών από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και από την κατάργηση των «Δώρων», τότε η έναρξη καταβολής τους (είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση) αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

Τα ποσά που λάβουν, εφόσον δικαιωθούν τα αναδρομικά με βάση την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα κυμανθούν από περίπου 450 έως και 2.200 ευρώ. Συγκεκριμένα, από την κατάργηση των «Δώρων» θα λάβουν έως 800 ευρώ, και από τις περικοπές στις επικουρικές θα πάρουν έως και περίπου 1.600 ευρώ.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Επίσης, αναδρομικά και αυξήσεις αναμένουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνέχιζαν να εργάζονται τα προηγούμενα χρόνια. Οι αναπροσαρμογές που θα γίνουν στις κύριες συντάξεις τους, μέσα στο καλοκαίρι, θα κυμανθούν σε ποσοστό της τάξης του 75% επί της μηνιαίας σύνταξής.

Τα αναδρομικά που θα τους αναλογούν για χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους εκτιμάται ότι θα τα λάβουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι τα τέλη της θερινής περιόδου.

Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή στις συντάξεις και τα αναλογούντα αναδρομικά προέρχονται από την αλλαγή που επέφερε η σχετική διάταξη του «νόμου Βρούτση», βάσει της οποίας η «ποινή» που είχαν μέχρι την ψήφιση του νόμου αυτού, από 60% που ίσχυε, μειώθηκε στο 30% επί του ποσού της κύριας σύνταξής τους.

Επιστροφές με επιτόκιο 6% επιβάλλουν τα δικαστήρια

Αλέξης Μητρόπουλος: «Ανοίγει ο δρόμος για την έντοκη επιστροφή των αναδρομικών»

Την επιστροφή του συνόλου των εκκρεμών αναδρομικών με τόκο ύψους 6% για κάθε χρόνο καθυστέρησης στην αποπληρωμή τους αποφαίνονται τα δικαστήρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλ. Μητρόπουλο, «το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθ. 1559/2021 απόφασή του αναγνωρίζει ότι τα αναδρομικά που κατέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018, έπρεπε να χορηγηθούν μαζί με τον νόμιμο τόκο ύψους 6% ετησίως». «Έτσι», όπως αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος στην «kedenews», «ανοίγει ο δρόμος για όλους τους συνταξιούχους»!

Τι αναφέρει, όμως, ενδεικτικά η πρόσφατη δικαστική απόφαση; Σύμφωνα με την κρίση του Διοικητικού Εφετείου, τα αναδρομικά πρέπει να επιστρέφονται έντονα (με 6% επιτόκιο για κάθε χρόνο καθυστέρησής τους). Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου και του εναγομένου να καταβάλουν στον ενάγοντα τους νόμιμους τόκους, που αντιστοιχούν στο ποσό των έξι χιλιάδων τριακοσίων σαράντα εννέα ευρώ και δώδεκα λεπτών (6.349,12), υπολογιζόμενους σε ποσοστό έξι τοις εκατό (6%), κατ’ έτος, από την επομένη της επίδοσης της αγωγής στις 29.12.2016 μέχρι και την ημερομηνία καταβολής του εν λόγω κονδυλίου στις 23.12.2018».

Ανάλογες αποφάσεις έχουν υπάρξει και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα και με τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, δημιουργεί ένα ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη και να διορθώσει τα αναδρομικά που ήδη έχουν δοθεί, αποδίδοντας και το νόμιμο επιτόκιο, καθώς και να καταβάλει έντοκα και τις επιστροφές που απομένουν προς τους συνταξιούχους από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των «Δώρων» Πάσχα και Χριστουγέννων και του Επιδόματος Αδείας.

12/4 πληρώνονται 81.000 κληρονόμοι

Τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθεί το τρίτο και τελευταίο «κύμα» επιστροφής των αναδρομικών 11 μηνών από τις παράνομες περικοπές στις κύριες συντάξεις, σε περίπου 81.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

Οι πληρωμές θα αφορούν, αυτή τη φορά, όσους και όσες έχουν κληρονομικό δικαίωμα με βάση τη διαθήκη των θανόντων και των θανουσών, αντίστοιχα, συνταξιούχων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δουν τα ποσά που δικαιούνται να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, είναι να έχουν ήδη υποβάλλει τα επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ούτως ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία των αιτημάτων τους.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν προηγηθεί οι καταβολές των αναδρομικών, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στους υπόλοιπους περίπου 150.000 κληρονόμους.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η καταβολή των αναδρομικών από τις παράνομες -σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)- περικοπές στις κύριες συντάξεις με τους νόμους του 2012, στους πρώτους από τους 232.000 κληρονόμους δικαιούχων θανόντων συνταξιούχων. Το πρώτο «κύμα» των πληρωμών αφορούσε στους δικαιούχους και στις δικαιούχες που είχαν υποβάλει οριστικά την απαραίτητη αίτηση (μαζί με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά).

Το δεύτερο «κύμα» επιστροφής των αναδρομικών σε κληρονόμους έγινε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021. Οι πληρωμές αφορούσαν σε όσους και όσες είχαν υποβάλει οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα, στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2021.

Οι εναπομείναντες δικαιούχοι κληρονόμοι, τη Δευτέρα 12 Απριλίου αναμένεται να λάβουν αναδρομικά άνω των 1.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις άνω των 2.000 ευρώ (λόγω του γεγονότος ότι λάμβαναν πιο υψηλές συντάξεις) εφόσον οι θανόντες και οι θανούσες συνταξιούχοι υπάγονταν στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, των ναυτικών, των υγειονομικών και στο Δημόσιο (όπως του ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, της ΕΤΒΑ, του ΝΑΤ και του ΤΣΑΥ). Για παράδειγμα, από το πρώην ΤΑΠ-ΔΕΗ θα επιστραφούν, κατά μέσο όρο, ποσά της τάξης των 2.623 ευρώ και από το πρώην ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα κυμαίνονται στα 2.499 ευρώ.

Μικρότερα ποσά θα λάβουν όσοι κληρονόμοι δικαιούνται αναδρομικά από θανόντες και θανούσες συνταξιούχους Ταμείων μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Για παράδειγμα, από το πρώην ΙΚΑ τα αναδρομικά, κατά μέσο όρο, θα κυμανθούν στα 882 ευρώ, από τον πρώην ΟΑΕΕ-ΤΑΕ (εμπόρων) στα 411 ευρώ και από τον πρώην ΟΓΑ στα 239 ευρώ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις