Παιδικοί σταθμοί: Χιλιάδες παιδιά και εκτός ΚΔΑΠ

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες οικογένειες καθώς περίπου 80.000 χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμέΑ. 

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις φέτος έφτασαν στις 229.600 έναντι 172.197 του προηγούμενου έτους.

Της Κατερίνας Θανάση και Νατάσσας Βουδούρη 

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου 60.000 παιδιά μένουν εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και των αντίστοιχων κέντρων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αποδίδοντας την εξέλιξη στο γεγονός ότι «από 465 πέρσι, οι ιδιωτικές δομές έγιναν 1.043, μέσα σε έναν χρόνο δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν, κάτι που το κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει.

  • 65.000 παιδιά μένουν έξω από τα ΚΔΑΠ
  • 10.000 παιδιά μένουν έξω από τους βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς 
«Σε απόγνωση οικογένειες σε όλη την Ελλάδα»

Η κατάσταση είναι τραγική αφού πολλοί γονείς έκαναν περισσότερες αιτήσεις και λόγω αυτής της αύξησης δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα γύρω στις 60.000 αιτήσεις, για τις οποίες θα απαιτούνταν 68.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν, τελικώς να μην καλυφθούν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην kedenews o δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, μετά από ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ για το πως μπορεί να λυθεί έστω εκ των υστέρων το πρόβλημα.

«Από τον Μάρτιο μήνα είχαμε προειδοποιήσει-επισημάνει, ότι αυτά τα λάθη που κάνει το υπουργείο από τον προϋπολογισμό μέχρι την εσωτερική κατανομή του, μέχρι την διανομή χιλιάδων άχρηστων voucher, ότι θα οδηγούνταν σε αυτή την κατάσταση.»

Άμεση λύση στο πρόβλημα 

Ακόμη σύσσωμοι όλοι οι δήμαρχοι, οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ και στους παιδικούς σταθμούς που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους, απαιτούν να δοθεί λύση άμεσα με βάση τις προτάσεις τις οποίες έχουν κάνει.

Περισσότερα σε Ειδήσεις