Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Σε ποιες χώρες διδάσκοντα τα αρχαία ελληνικά;

Στις 9 Φεβρουαρίου τιμάται όχι μόνο η Ελληνική Γλώσσα αλλά αποτελεί και ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιο Σολωμού

Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με σκοπό να αναδειχτεί ο θεμελιώδης ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες.

Ακόμη όπως συμπληρώνει το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο του: «Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Ξενοφών Ζολώτας επέλεξε να κάνει τις θρυλικές πλέον ομιλίες του με ελληνικές λέξεις που είχαν γραφτεί απλώς με αγγλικά γράμματα. Αν και μίλησε, λοιπόν στα «ελληνικά» τον αντελήφθησαν οι πάντες. Ίσως επειδή και το ακροατήριο είχε υψηλή γνώση της αγγλικής και πολλοί είχαν διδαχθεί αρχαία στο σχολείο τους.

Μάλιστα, υπάρχουν πολλές χώρες μέχρι και σήμερα που διδάσκουν στα σχολεία τα αρχαία ελληνικά.

Οι χώρες στις οποίες διδάσκονται σήμερα τα αρχαία ελληνικά

Σε πολλές χώρες του κόσμου τα αρχαία ελληνικά αλλά και οι ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται στις θετικές επιστήμες μέσα από ορολογίες ή ακόμη και διδάσκονται ως μάθημα «αρχαίων ελληνικών» είτε στα σχολεία είτε στα πανεπιστήμια.

Οι χώρες
  • Γερμανία: Τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται ως υποχρεωτικό μάθημα σε 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας
  • Ιταλία: Στη γείτονα χώρα, τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται σε όλα τα λύκεια κλασικής παιδείας.
  • Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία: Διδάσκεται ως μάθημα επιλογής
  • Ρωσία: Στη Μόσχα τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ, καθώς και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών (RGGU), στο Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης, στο Πανεπιστήμιο Πετροζαβόντσκ, στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας και σε όλα τα εκκλησιαστικά λύκεια.
  • Κίνα: Στους μαθητές άνω των 14 ετών τα ελληνικά διδάσκονται ως γλώσσα επιλογής, με τα ποσοστά κινέζων που γνωρίζουν ελληνικά να ξεπερνάει το 6%.
  • Βαλκάνια: Στα πανεπιστήμια θεολογικής κατεύθυνσης και στα εκκλησιαστικά λύκεια, οι Βαλκάνιοι διδάσκονται αρχαία ελληνικά.

Περισσότερα σε Ειδήσεις