fbpx
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία

Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία

«Στηρίζει» τους νησιώτες η Ομάδα Αιγαίου και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία

Η Ομάδα Αιγαίου ταξίδεψε σε 13 νησιά για να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους κατοίκους των μικρών κι απομακρυσμένων νησιών με συνοδοιπόρο της την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία και την ενημερωτική εκστρατεία για τις ρευματικές παθήσεις, «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!».

Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, που κάνει αποστολές κοινωνικής ιατρικής στα νησιά με φουσκωτά σκάφη και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την ζωή των πολιτών. Ιδρύθηκε πριν από 26 χρόνια και στον 26ο Διάπλου διήνυσε περισσότερα από 450 θαλάσσια μίλια, διαδίδοντας το μήνυμα της πρόληψης.

Στην φετινή αποστολή ήταν πλαισιωμένη, σύμφωνα με τα αυστηρά μέτρα προστασίας, από την ιατρονοσηλευτική ομάδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και την Οργάνωση ΜΑΝΑ για τη στήριξη γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού και γυναικολογικού καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι νησιώτες χρειάστηκε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για να προστατέψουν τον τόπο τους από την διασπορά του ιού. Το γεγονός αυτό, τους κράτησε υποχρεωτικά μακριά τα διαγνωστικά κέντρα και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα να παραμελήσουν την υγεία τους.

O reumatologos eksetazei

Στα 13 νησιά και συγκεκριμένα στους Φούρνους, τη Θύμαινα, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Ίο, τη Σίκινο το Κουφονήσι, την Πάτμο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά, μαζί με κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πραγματοποήθηκαν rapid test σε προεπιλεγμένες ομάδες κατοίκων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές.

Ο ιατρός ρευματολόγος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας, Θεμιστοκλής Τεμεκονίδης, εξέτασε εκατοντάδες κατοίκους και παράλληλα τους ενημέρωσε για την εκστρατεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, με τίτλο «Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το!».

Το μήνυμα της εκστρατείας

Η εκστρατεία στέλνει το μήνυμα πως οποιοσδήποτε πόνος που εμφανίζεται ξαφνικά και δεν υποχωρεί με την ξεκούραση και δεν οφείλεται σε κάποια κάκωση πρέπει να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει στο ρευματολόγο.

Ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα θα εμφανίσει κάποια ρευματοπάθεια κατά την διάρκεια της ζωής του, με τον γιατρό ρευματολόγο να είναι ο αρμόδιος για τη διάγνωση και την θεραπεία, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της κινητικής αναπηρίας που επιφέρει η εξέλιξη της νόσου.

Δυσκολία για ανεύρεση ρευματολόγου στα απομακρυσμένα νησιά

Παρότι, η επίσκεψη στον ρευματολόγο είναι απαραίτητη, στα μικρά νησιά που διαθέτουν μόνο κέντρο Υγείας, γιατρός με την ειδικότητα του ρευματολόγου δεν υπάρχει. Γι’ αυτό άλλωστε η Ομάδα Αιγαίου εδώ και 26 χρόνια στέκεται με συνέπεια στο πλευρό των νησιωτών και φέρνει γιατρούς δυσεύρετων ειδικοτήτων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου πελάγους διενεργώντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους.

Ο ρευματολόγος είναι από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες στα απομακρυσμένα νησιά οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεσήλικες κι ηλικιωμένοι και έχουν ασχοληθεί πολλά χρόνια με βαριές χειρωνακτικές εργασίες δουλεύοντας σαν αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι και οικοδόμοι, με συνέπεια να έχουν πολύ επιβαρυμένο μυοσκελετικό σύστημα.

Η συνεργασία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας με την Ομάδα Αιγαίου ξεκίνησε πέρσι και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά, με τους κατοίκους να σχηματίζουν ουρά έξω από το ιατρείο του ρευματολόγου έχοντας ανάγκη να εξεταστούν για τα μυοσκελετικά τους προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ