Οι πιο επικίνδυνες παραλίες της Ελλάδας

Πρόκειται για κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδος. Απόλυτη ηρεμία και γαλάζια ή τιρκουάζ νερά με καθόλου κύμα. Έτσι φανταζόμαστε οι περισσότεροι της παραλίες στην χώρα μας. Όμως μια πανέμορφη παραλία μπορεί να κρύβει… δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σεϊτάν Λιμάνια, Χανιά

Η ομορφιά της παραλίας δεν έχει λόγια,άσπρα βότσαλα, γαλάζια νερά και ψηλά βράχια σε αιχμαλωτίζουν εκεί. Στα Σεϊτάν Λιμάνια και γύρω από την παραλία αυτή δεν υπάρχει καμία υποδομή και για την κατάβαση είναι απαραίτητα τα αθλητικά παπούτσια λόγω της δυσκολίας του δρόμου, που είναι σχεδόν γκρεμός. Στην διαδρομή για την παραλία θα συναντήσετε δύο δρόμακια. . Αριστερά υπάρχει ένα βατό χωμάτινο μονοπάτι, όπου ο δρόμος δεν θα είναι τόσο εύκολος. Στη δεξιά πλευρά, η οποία οδηγεί στο «γκρεμό» η κατάβαση είναι πιο εύκολη. Στην ουσία πρόκειται για έναν χωματόδρομο σχετικά απότομο με βράχια και μερικά δέντρα- οάσεις για τον καλοκαιρινό ήλιο, που οδηγούν κάτω στην παραλία. Τα μαγευτικά νερά της παραλίας αποζημιώνουν τους θαρραλέους.

Λαλάρια, Σκιάθος

Τα λαλάρια είναι τα λευκά βότσαλα τα σμιλεμένα από τα κύματα του Αιγαίου. Τα Λαλάρια, με το «λ» κεφαλαίο, είναι η απερίγραπτης ωραιότητος παραλία στη Σκιάθο με τον βράχο που μοιάζει με αψίδα (την Τρύπια Πέτρα) ριζωμένο στα τυρκουάζ νερά, τα κατάλευκα βότσαλα και τους πολλούς  επισκέπτες. Τα Λαλάρια όμως κρύβουν κινδύνους. Καταρχάς η ακτή είναι προσβάσιμη μοναχά από τη θάλασσα και - κυρίως – όταν φυσάει βοριάς τα κύματα φθάνουν αρκετά μέτρα σε ύψος, δημιουργούν αντιμάμαλο (παλινδρομικός κυματισμός, συνεχής επιστροφή ενός κύματος) επικίνδυνο για τους λουόμενους και τα μικρά σκάφη.

Πριν λίγα χρόνια ένα άκρως επικίνδυνο περιστατικό είχε συμβεί με τριμελή οικογένεια όταν έπεσε σε μπουρίνι. Το σκάφος που τους είχε οδηγήσει στα Λαλάρια δεν μπορούσε να προσεγγίσει για να τους περισυνελλέξει με αποτέλεσμα μητέρα πατέρας και τρίχρονο κοριτσάκι να μείνουν απροστάτευτοι επί ώρες πολλές στη βροχή.

«Στα Λαλάρια σπάνε καΐκια», λένε οι ντόπιοι και πριν ξεκινήσετε για να θαυμάσετε το πραγματικά ξεχωριστό τοπίο με την υπέροχη θάλασσα μελετήστε τον καιρό.

Μάταλα, Ηράκλειο Κρήτης

Όταν φυσάει πολύ στη Νότια Κρήτη,στα Μάταλα, η θάλασσα γίνεται άσπρη κάτασπρη από τους αφρούς των κυμάτων και απαγορευτική για κολύμβηση. Η θάλασσα βγαίνει μέχρι πάνω από τις ξαπλώστρες, οι ναυαγοσώστες σφυρίζουν με τις σφυρίχτρες τους διαρκώς επισημαίνοντας τον κίνδυνο αν τολμήσεις και βουτήξεις και οι πιο τολμηροί - νέοι κυρίως που αψηφούν τους κανόνες της φύσης, το τολμούν.

Παρατηρείται απότομη κλίση στην ακτή με αποτέλεσμα να βαθαίνει απότομα η θάλασσα και τα μεγάλα κύματα καθιστούν δύσκολο το έργο του ναυαγοσωστικού. Οι ναυαγοσώστες επισημαίνουν το επικίνδυνο της παραλίας, αλλά πάντα υπάρχουν εκείνοι που προκαλούν αναστάτωση στο Λιμενικό.

Νας, Ικαρία

Στα βόρεια της Ικαρίας βρίσκεται η διάσημη παραλία του Να. Ο Νας είναι μικρή παραλία κοντά στο χωριό Αρμενιστής. Η ακτή έχει χοντρή άμμο και βότσαλα. Κι εδώ ο βαθμός επικινδυνότητας δεν είναι χαμηλός. Το νερό βαθαίνει απότομα. Όταν φυσάει δυνατός βοριάς – κάτι όχι σπάνιο για την περιοχή -  αναπτύσσεται κυματισμός με πολύ επικίνδυνα ρεύματα για τους κολυμβητές.

Χορευτό, Πήλιο

 

Η παραλία του Χορευτού στο Πήλιο είναι από τις πιο πολυσύχναστες και διάσημες σε όλο τον κόσμο, όμως… «Πολύ όμορφη και πολύ μεγάλη παραλία με χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου. Έχει αμμουδιά αλλά όσο πλησιάζεις το νερό έχει και πέτρες. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όταν φυσάει γιατί αυτό καθιστά το κολύμπι αδύνατο λόγω μεγάλων κυμάτων. Έχει έντονα ρεύματα και το κύμα "σκάβει" την παραλία με αποτέλεσμα να βαθαίνει απότομα μπροστά. Να μην την προτιμήσεις όταν έχει αέρα», αναφέρει στην κριτική του επισκέπτης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Πριν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε θα πρέπει να έχετε μελετήσει καλά τον καιρό.

Πλατιά Αμμος, Κεφαλονιά

Στην Κεφαλλονιά υπάρχει, και μια παραλία  που συναγωνίζεται τον Μύρτο σε κάλλος, αλλά η πρόσβαση σε αυτήν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες. Η Πλατιά Άμμος της Κεφαλλονιάς είναι τρυπωμένη στο βάθος κόλπου μετά την Μονή Κηπουραίων, τυλιγμένη από απόκρημνους βράχους που προσδίδουν άγρια ομορφιά στο τοπίο. Η μαγική αυτή ακτή έχει λευκά βότσαλα και τα νερά της είναι βαθυγάλανα. Η πρόσβαση στην παραλία απαιτεί την κατάβαση περίπου 400 σκαλοπατιών καθώς και την ανάβαση τους στην επιστροφή. Το 2014 μετά τις καταρρακτώδεις βροχές γκρέμιστηκαν πολλά από τα σκαλοπάτια και ανέβασαν τον βαθμό δυσκολίας πρόσβασης.

Καλάμι, Κύθηρα

Η παραλία Καλάμι βρίσκεται κέντρο δυτικά στα Κύθηρα και είναι μια από τις ποιο μικρές και γραφικές παραλίες στο νησί, με θέα το Ιόνιο πέλαγος. Αποτελείται από χοντρό και ψιλό βότσαλο, έχει σχήμα πέταλου και περιβάλλεται από απόκρημνα ψηλά βράχια. Η διαδρομή για την παραλία περνάει από το παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος, ένα από τα ωραιότερα χωριά, συνεχίζει στο μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής όπου και σταματάει ο δρόμος για το αυτοκίνητο, και συνεχίζει το μονοπάτι μέχρι την κορυφή απότομης πλαγιάς - γκρεμού που οδηγεί στην μαγευτική παραλία. Η κατάβαση στο γκρεμό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Η διαδρομή από τον Μυλοπόταμο μέχρι την παραλία Καλάμι γίνεται πάνω σε γλιστερά βράχια απότομα και επικίνδυνα. Ο προορισμός σε αποζημιώνει, όμως το ταξίδι είναι αρκετά κουραστικό μικρή Οδύσσεια για όποιον δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό

Περισσότερα σε Ειδήσεις