Νομοσχέδιο Συνεπιμέλειας: Ενεργοί μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού - «Δεν μπορούμε να ζούμε μακριά από τα παιδιά μας»

Η υπόθεση της συνεπιμέλειας των παιδιών απασχόλησε και απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία. Οι διαστάσεις του προβλήματος λόγω των πολλών διαζυγίων αποκτούν πλέον επιτακτική ανάγκη επίλυσης του θέματος. Εδώ και ένα χρόνο μια μικρή αρχικά ομάδα μπαμπάδων, πολύ μεγαλύτερη στη συνέχεια, κατάφερε να θέσει το ζήτημα της συνεπιμέλειας στο υψηλότερο δυνατό θεσμικό επίπεδο, στη νομοθετική εξουσία

Του Κώστα Παππά

Σε λίγες εβδομάδες το νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα θέτει νέες πρόνοιες και θα βελτιώνει παλαιότερες διατάξεις. Κατά πόσο αυτές οι νέες διατάξεις θα επιτρέπουν σε χωρισμένους γονείς να περνάνε ίσο χρόνο με τα παιδιά τους, είναι κάτι που απομένει να φανεί. Ωστόσο μένουν ακόμα πολλά να γίνουν ως προς την συνολική νομική διευθέτηση του θέματος.

Το kedenews επικοινώνησε με τον κ. Σταύρο Κακουλίδη από την ΑΜΚΕ “Ενεργοί μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού”. Επιχειρώντας αρχικά να μας συστήσει τους “Ενεργούς μπαμπάδες ο κ. Κακουλίδης μας είπε : «Ο πλήρης τίτλος μας είναι Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού. Δημιουργηθήκαμε τον Απρίλιο του 2020.Το πάθος και η αγωνία όλων των μπαμπάδων είναι να έχουμε έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας και την αδικία που υφίστανται. Σύμφωνα με τη νομολογία κατά 98% δίνουν την αποκλειστική επιμέλεια στη μητέρα. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά μας να αποξενώνονται συνηθέστερα από τον πατέρα με ολέθρια αποτελέσματα στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Αυτό θέλουμε να αλλάξει γιατί είναι και δικαίωμα του παιδιού να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς. Μας έπνιγε το δίκιο. Δεν μπορούμε να ζούμε μακριά από τα παιδιά μας».

«Η αποκλειστική επιμέλεια ευνοεί την αντιδικία μεταξύ των γονέων»

Η ‘’ομάδα μπαμπάδων’’ αριθμεί αρκετά μέλη. Κάποια από αυτά τα μέλη έχουν μέχρι και χρόνια να δουν τα παιδιά τους και όχι γιατί δεν το θέλουν ή είναι κακοποιητικοί, αλλά γιατί ο γονέας που έχει την επιμέλεια εκμεταλλεύεται το νόμο με αποτέλεσμα να εργαλειοποιεί τα παιδιά εις βάρος του άλλου γονέα, αυτό είναι το αποτέλεσμα της αποκλειστικής επιμέλειας. Η αποκλειστική επιμέλεια ευνοεί την αντιδικία μεταξύ των δύο γονέων. Βάζει τον ένα γονέα να έχει την πλήρη κυριότητα και ο άλλος να είναι απλά επισκέπτης στη ζωή του παιδιού. Ένας γονέας που δεν έχει την επιμέλεια δεν μπορεί να πάρει το παιδί του και να πάει στο γιατρό.

«Η τωρινή εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο κ. Κακουλίδης αναφέρθηκε επίσης στους στόχους των ενεργών μπαμπάδων ως την αναμόρφωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου: «Ο σκοπός μας είναι μέσα από την ενημέρωση με συγκεκριμένες έρευνες να αλλάξει η δικαστική κουλτούρα . Η νομολογία νομοθετεί την αποκλειστική επιμέλεια. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να κάνουμε το ζήτημα αυτό να είναι ευρέως γνωστό και στην επικαιρότητα και έχουμε ένα μικρό μερίδιο “ευθύνης” , γιατί πιέσαμε το νομοθέτη να κάνει αυτό το βήμα, δηλαδή την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου», σημειώνει και προσθέτει ακόμα: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι πλήρως από τις αλλαγές , αλλά αυτή η εξέλιξη τώρα είναι προς στη σωστή κατεύθυνση , αλλά πρέπει να βελτιωθεί. Δεν νομοθετεί τη συνεπιμέλεια κατά νομικό τεκμήριο. Όταν δύο γονείς χωρίζουν και θέλουνε και οι δύο να είναι μέρος της ζωής του παιδιού αυτό θα πρέπει ο νομοθέτης να το εγκρίνει. Δεν θα πρέπει να αφαιρείται η συνεπιμέλεια όταν οι γονείς είναι σε αντιδικία. Θα πρέπει να αφαιρείται η συνεπιμέλεια όταν ένας από τους δύο γονιούς είναι κακοποιητικός ή βίαιος. Πάντοτε μιλάμε για ικανούς και κατάλληλους γονείς, που μπορούν να ασκήσουν τα γονικά τους καθήκοντα».

«Γονείς παραμένουμε πάντα ακόμα και αν χωρίσουμε ως ζευγάρι»

Ο κ. Κακουλίδης αναφέρθηκε επίσης και στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα: «Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το 2017, 16000 ζευγάρια χωρίσανε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου 20.000 παιδιά να μείνουν χωρίς τον ένα τους γονέα. Αυτό είναι μια κοινωνική μάστιγα που πρέπει να αλλάξει. Ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα σταματήσουμε τις δράσεις μας , ώστε να δούμε πρώτα από όλα τι ακριβώς θα ψηφιστεί. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο μπορεί να γίνονται αλλαγές», σημείωσε ο κ. Κακουλίδης και συμπλήρωσε:

«Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί και μετά θα συνεχίσουμε τις πιέσεις μας και να “ελέγχουμε” αν ο νόμος τηρείται. Τώρα τελείωσε η δημόσια διαβούλευση και είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο. Το νομοσχέδιο αυτό είχε τα περισσότερα σχόλια από όλα τα νομοσχέδια που ανέβηκαν στη δημόσια διαβούλευση, 15646 σχόλια εκ των οποίων το 80% είναι υπέρ της συνεπιμέλειας. Τώρα θα περάσει από τις επιτροπές της Βουλής θα το συζητήσουν και εντός της Βουλής και λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί. Θα τεθεί σε ισχύ από 30 Ιουνίου. Τελικά ας σκεφτούμε ότι γονείς παραμένουμε πάντα ακόμα και αν χωρίσουμε ως ζευγάρι».

Περισσότερα σε Ειδήσεις