Νομοσχέδιο ''ανοίγει'' παράθυρο για 4ήμερη εργασία 

Διευκρινίσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται μετά το Πάσχα και ειδικά για την ευελιξία ωραρίου των εργαζομένων έδωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός σημείωσε πως με το νομοσχέδιο ''ανοίγει'' παράθυρο για 4ήμερη εργασία καθώς «ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί 5ήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, κατά τη διευθέτηση του ωραρίου, οι ώρες υπερεργασίας ή υπερωρίας μπορούν να συμψηφιστούν με μειωμένο ωράριο σε άλλες ημέρες ή ακόμα και με ρεπό.

Επομένως, ένας εργαζόμενος που δουλεύει 8ωρο 5 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να δουλέψει για 10ώρο για 4 ημέρες αλλά χωρίς όμως αμοιβή υπερωρίας σε χρήμα. Έτσι θα συμπληρώνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και θα παίρνει ρεπό την 5η ημέρα.

Το ρεπό δηλαδή θα είναι η «αμοιβή» για τις έξτρα ώρες εργασίας τις πρώτες 4 ημέρες

Το ρεπό δηλαδή θα είναι η «αμοιβή» του για τις έξτρα ώρες εργασίας τις πρώτες 4 ημέρες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόβλεψη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη δεκάωρη εργασία, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτή θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και απέρριψε ως «fake news του ΣΥΡΙΖΑ» τις καταγγελίες περί κατάργησης του οκταώρου.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η δεκάωρη απασχόληση θα εφαρμόζεται «μόνο με συλλογική συμφωνία ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή». «Μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί πενθήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί τετραήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης» σημείωσε. «Με αυτό το μέτρο μπορούμε να πάμε σε τετραήμερη εργασία εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος. Αυτοί που μας κατηγορούν, θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους «γαλάζιους» βουλευτές.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετ’ αποδοχών για τους πατέρες, εγγυήσεις για τους εργαζόμενους με τηλεργασία (δικαίωμα αποσύνδεσης), «θετικά μέτρα» για την υγιεινή και την ασφάλεια για τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, αύξηση των υπερωριών και καταπολέμηση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

«Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την προστασία της εργασίας αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του. «Προστατεύουμε τους εργαζόμενους από καταχρήσεις εργοδοτών, όπως είναι οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας, παρεμβαίνουμε κατά της βίας και σεξουαλικής παρενόχληση στην εργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των απασχολούμενων σε courriers και deliveries, υποστηρίζουμε τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή» συμπλήρωσε.

 

πηγή: Ναυτεμπορική

Περισσότερα σε Ειδήσεις