Σε διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

 

Το θέμα των αδέσποτων αλλά και των ζώων συντροφιάς αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο βαθμό ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να γίνει άλλη μία προσπάθεια επικαιροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ηλιούπολη.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, επισκέφθηκε εχθές το καταφύγιο άστεγων ζώων στην Ηλιούπολη δηλώνοντας τα εξής: «Ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων ήθελα να βρεθώ μαζί σας, να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε και να συζητήσουμε, βέβαια, και για το καινούργιο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων 10 ημερών. Θα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλιά σας και πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με την παλαιότερη εθελόντρια της δομής, Έμυ Παπαγιαννοπούλου, και τον δήμαρχο Ηλιούπολης Γιώργο Χατζηδάκη.

Βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς με δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες να προβούν στην αναπαραγωγή τους αλλά μόνο για μία φορά. Ως κίνητρο για τους επιμελείς ιδιοκτήτες ζώων θεσπίζεται η μείωση έως και κατά 10% στα δημοτικά τέλη ή και η παραχώρηση από τους δήμους Voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση, ενώ αυστηροποιούνται περαιτέρω τα πρόστιμα για την κακοποίηση.

Διευρύνεται ο ορισμός της κακοποίησης ζώων και αυστηροποιούνται τα υφιστάμενα πρόστιμα 

Επιγραμματικά, το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες προβλέπει:

  • Αναπαραγωγή με κανόνες: Θα δίνεται άδεια σε κάθε ιδιοκτήτη δεσποζόμενου μόνο για μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, με δήλωση υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα. Θα εξακολουθήσει να δίνεται άδεια σε ερασιτέχνες εκτροφείς για αναπαραγωγή με όρια και προϋποθέσεις. Θα προβλεφθεί ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή και σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι κανόνας η υποχρεωτική στείρωση.
  • Απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shop, απαγόρευση αγγελιών για ζευγάρωμα και πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.
  • Δημιουργία Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς
  • Για την υιοθεσία αδέσποτων, οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με καταχωρημένα στο Μητρώο Φιλοζωικά Σωματεία και Οργανώσεις. Στις συμφωνίες μπορεί να ορίζεται ότι τα σωματεία αυτά μπορούν να εκπροσωπούν τον δήμο για την έκδοση των απαιτούμενων για την υιοθεσία ζώων εγγράφων. Επιπλέον επιτρέπεται η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από Φιλοζωικά Σωματεία και Οργανώσεις του εξωτερικού εφόσον αυτά λειτουργούν νόμιμα και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο.
  • Η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών απαγορεύεται. Επιτρέπεται όμως η καταβολή των εξόδων μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.
  • Διευρύνεται ο ορισμός της κακοποίησης ζώων με την ξεκάθαρη αναφορά σε εγκατάλειψη, πυροβολισμό, εκούσιο τραυματισμό και φόλες (δηλητηρίαση).
  • Αυστηροποιούνται τα υφιστάμενα πρόστιμα και στην κατεύθυνση αυτή υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής και οι ποινικές κυρώσεις για σοβαρής απαξίας πράξεις κακοποίησης.
  • Εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για νέες παραβάσεις, όπως αυτό των 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου περισσότερες από 6 φορές.
  • Αναπτύσσεται ψηφιακή εφαρμογή, καθώς και 5ψήφιος αριθμός καταγγελιών για τη διευκόλυνση αναφοράς περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
  • Θεσπίζεται ηλεκτρονικό μητρώο στην Εισαγγελία Αθηνών, στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων. Το Μητρώο ενημερώνεται με μέριμνα και των κατά τόπο Εισαγγελέων και διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η εγγραφή παραβάτη στο Μητρώο εμποδίζει την καταχώρισή του ως ιδιοκτήτη ζώου στο ΕΜΖΣ, ενώ σε περίπτωση αθώωσης, η εγγραφή διαγράφεται χωρίς ίχνη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις