Από αύριο σε ισχύ τα νέα μέτρα - Αλλαγές στο Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Από αύριο σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα

Νέα δεδομένα και νέα περιοριστικά μέτρα έρχονται από σήμερα και αύριο στο προσκήνιο μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα του ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί, αυτά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα μετά τις 12:30 το βράδυ.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων δήλωσε πως πρόκειται να παραταθεί το μέτρο της τηλεργασίας.

Αλλαγές στο Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

πό σήμερα αλλάζουν και τα δεδομένα και στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την νόσο Covid-19 έπειτα από την επικαιροποίησή του. Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο 4.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

- Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

- Κινηματογραφικές προβολές

- Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

- Παιδότοποι

- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

- Γυμναστήρια

- Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α' 171)

- Λιανεμπόριο

- Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

- Συνέδρια / Εκθέσεις

- Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Εκτίναξη των κρουσμάτων

Τις δύο τελευταίες μέρες σημειώνεται θλιβερή εκτίναξη των κρουσμάτων με τα νούμερα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα Τετάρτη και Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 865 και 882 κρούσματα αντίστοιχα. Λίγο πριν τη χιλιάδα η κυβέρνηση προσπαθεί με μέτρα να μειώσει τη διασπορά του κορονοϊού, λειτουργώντας όλοι μαζί σαν μία ομάδα όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, λίγο πριν το διάγγελμα ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας χθες σε σύσκεψη του με τον πρωθυπουργό τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα στις ηλικίες 18 ως 34 καθώς εκεί παρατηρείται μεγαλύτερη έξαρση του ιού. Ενώ προειδοποίησε πως αν ο ιός μεταφερθεί στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες το αποτέλεσμα θα είναι η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Εμβόλιο

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, αναφέροντας πως η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτεί  εγκαίρως.

Περισσότερα σε Ειδήσεις