Ένα βήμα πριν τα νέα μέτρα Αχαϊα, Εύβοια, Ρέθυμνο - Σκέψεις για τη Θεσσαλονίκη

Ένα βήμα πριν από τα αυστηρά μέτρα τύπου Αττικής είναι η Αχαΐα, η Εύβοια και το Ρέθυμνο ενώ την ίδια στιγμή συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν για τη Θεσσαλονίκη

Με την Αττική να βρίσκεται σε στενό κλοιό μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου φαίνεται πως στα χνάρια της βαδίζουν η Εύβοια, η Αχαΐα και το Ρέθυμνο. Μάλιστα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει κάθε Παρασκευή για την περαιτέρω λήψη μέτρων στη χώρα αλλά και την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας στις πόλεις κάνει λόγο για «θερμές» περιοχές.

Την ίδια στιγμή, που αυτές οι τρεις περιοχές βρίσκονται ένα βήμα πριν από τα αυστηρά νέα μέτρα, οι αποφάσεις για την Θεσσαλονίκη βρίσκονται υπό διαβούλευση.

Οι σκέψεις για τη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη χθες καταγράφηκαν συνολικά 129 νέα κρούσματα, αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που έχει η Αττική. Παράλληλα, στην συμπρωτεύουσα βρέθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ενδεχόμενο νέων περιορισμών. Κατά την επίσκεψή του ξεναγήθηκε σε φορητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν στηθεί μέσα σε κοντέινερ και μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς, εφόσον χρειαστεί, αλλά και να μεταφερθούν, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ σχολίασε την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Ανέφερε, πως παρά την αύξηση που παρουσιάστηκε στην προηγούμενη εβδομάδα, πίεση στο ΕΣΥ δεν καταγράφεται ακόμα γι’ αυτό και υπάρχουν διχογνωμίες όσον αφορά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων, κάτι που συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην επιτροπή.

Η επιδημιολογική εικόνα Ρεθύμνου, Εύβοιας, Αχαΐας

Για την περιοχή της Αχαΐας, όπου τα 97 κρούσματα αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει σε εισήγηση για συστηματοποίηση των περιορισμών.

Τα ενεργά κρούσματα πλέον αγγίζουν τα 530 με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Πάτρα, όπου η πληρότητα στις κλινικές covid των δύο νοσοκομείων της πόλης αγγίζει το 80%. Στις εντατικές το ποσοστό πληρότητας διπλασιάστηκε το τελευταίο 4ήμερο και έφτασε το 70%.

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, όπως αυτά που είναι σε ισχύ στο Δήμο Ρεθύμνου έως την 1 Μαρτίου, και στους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, μετά και τον εντοπισμό συρροών κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές. Χθες ανακοινώθηκαν 12 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα.

Συναγερμός και στην Εύβοια, όπου μέσα σε ένα 48ωρο καταγράφηκαν 92 κρούσματα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις