Ο Ηλ. Μόσιαλος συγκρίνει τα επτά εμβόλια κορονοϊού μέσα από έναν πίνακα

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, παρουσιάζει έναν πίνακα των επτά εμβολίων κορονοϊού συγκρίνοντας τα μεταξύ τους

Με τα εμβόλια για τον κορονοϊό να αυξάνονται και τις μεταλλάξεις να κάνουν την εμφάνιση τους στην χώρα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου παρουσίασε έναν συγκριτικό πίνακα των επτά εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Στον πίνακα αναλύεται με απλό τρόπο η δράση κάθε εμβολίου έναντι του Covid-19 αλλά και τον μεταλλάξεων που έχουν προκύψει. «Αυτό που προέχει τώρα», όπως λέει ο κ Μόσιαλος, «είναι να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, καθώς και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Μόνο έτσι θα λήξει η πανδημία».

Ο σχεδιασμός των εμβολίων

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, έκανε λόγο για διαφορές στον σχεδιασμό των εμβολίων γεγονός που οδηγεί τις κλινικές δοκιμές τους έναντι της Covid-19, να έχουν σχεδιαστεί με διαφοροποιήσεις αναφορικά με: τον αριθμό των εθελοντών, τον τρόπο και τα διαστήματα συλλογής αποτελεσμάτων, τα ενδιάμεσα σημεία ανάλυσης των συμπτωματικών συμμετεχόντων και πολλά άλλα.

Όμως, κάνοντας μια απλή καταγραφή των βασικών στοιχείων των εμβολίων που προπορεύονται και χορηγούνται ανά τον κόσμο, βλέπουμε ότι κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία έχουμε τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και τα κλινικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας, όπως της PfizerBioNTech και της Moderna.

Στην περίπτωση της Pfizer, υπάρχει και η επιβεβαίωση μέσω των εμβολιασμών στο Ισραήλ. «Κάποια άλλα εμβόλια», όπως υπογραμμίζει ο κ. Μόσιαλος, «υστερούν στο μέτωπο των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων από μεγάλες κλινικές δοκιμές, όπως το ρωσικό Sputnik-V, που όμως έχει εξαιρετικό σχεδιασμό και από τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα».

Αναφέρει ακόμη ότι η κούρσα μετ' εμποδίων των μαζικών εμβολιασμών είχε από την αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα της παραγωγής και της διανομής. Τώρα, με τις νέες παραλλαγές να καλπάζουν ήδη σε κάποιες χώρες και να εξαπλώνονται σε άλλες, κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό ώστε να αναπροσαρμόσουν τα εμβόλιά τους, Κάποιες τα δοκιμάζουν ήδη σε κλινικές δοκιμές (π.χ. AstraZeneca) και για κάποιες έχουμε ήδη κάποια αποτελέσματα (π.χ. Novavax και Janssen/Johnson & Johnson).

Ο συγκριτικός πίνακας των εμβολίων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε Ειδήσεις